Ύψιστη τιμή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου


Πρόκειται να αναγορεύσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής του Σχολής

Με ένα σπουδαίο γεγονός αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή περίοδος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς πρόκειται να αναγορεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής του Σχολής. Η σημαντική αυτή Αναγόρευση  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για μια απόφαση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, που λήφθηκε το 2015 κατόπιν σχετικής εισήγησης/πρότασης, του μ. Καθηγητή Μιχάλη Πιερή, Κοσμήτορα τότε της Φιλοσοφικής Σχολής και Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, που στεγάζεται στην οδό Αξιοθέας.  Ήταν μια πρόταση που συμπεριελάμβανε την καταγωγή και τις σπουδές του Πατριάρχη, το ποιμενικό του έργο, τις δράσεις και τις διακρίσεις του, τις προτεραιότητες της πατριαρχίας του, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επεδείκνυε στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Η πρόταση κατατέθηκε και εγκρίθηκε, αλλά λόγω διαφόρων συγκυριών, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου η πρόταση οδηγήθηκε εκ νέου στο Συμβούλιο και αποφασίσθηκε όπως αυτή υλοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την τιμητική πρόταση, την οποία αποδέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τελετή Αναγόρευσης θα πλαισιωθεί με ένα καλλιτεχνικό γεγονός, την παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) «Nερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη», που θα δοθεί την ίδια μέρα της Αναγόρευσης, στις 18.30 στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο. Πρόκειται για μία μοναδική θεατρική παραγωγή, που βασίζεται στην ποίηση του Αλεξανδρινού, αλλά Κωνσταντινοπολίτη στην καταγωγή, Κωνσταντίνου Καβάφη. Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η επιμέλεια των κειμένων ανήκει στον αείμνηστο Καθηγητή Μιχάλη Πιερή.

Στην αποστολή συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος της Συγκλήτου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος ηγείται της πολυμελούς αποστολής του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στην Πόλη, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου, ο Κοσμήτορας και οι Προέδροι των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, ο ομιλητής που θα παρουσιάσει τον Παναγιότατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, η Εκπρόσωπος Τύπου του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, ηθοποιοί, καθώς και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










733