Η Δρ. Σταματούλα Παναγάκου προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Πανεπιστήμιο του Hull στο Ην. Βασίλειο


Η Δρ. Σταματούλα Παναγάκου, η οποία συνεργάζεται με το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την πολιτική φιλοσοφία του Βρετανού Ιδεαλιστή φιλοσόφου R. B. Haldane (1856-1928) στο Πανεπιστήμιο του Hull.  Η Δρ. Παναγάκου ήταν προσκεκλημένη του Διεθνούς Κέντρου για τον Ιδεαλισμό και τον Νέο Φιλελευθερισμό (Centre for Idealism and the New Liberalism) το οποίο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Hull στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαδικτυακή ομιλία της κ. Παναγάκου είχε ως θέμα την έννοια της ηθικής πολιτότητας στη φιλοσοφία του R. B. Haldane (The Concept of Ethical Citizenship in the Philosophy of R. B. Haldane).  Η Δρ. Παναγάκου υποστήριξε ότι η έννοια της ηθικής πολιτότητας, η οποία δείχνει την ηθική διάσταση που πρέπει να χαρακτηρίζει τη σχέση ατόμου, κράτους και κοινωνίας, έχει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκέψη και πράξη του Haldane.  Η ιδέα της ηθικής πολιτότητας εμπεριέχει τη μεταφυσική θεώρηση ηθικής και πολιτικής στον φιλοσοφικό στοχασμό του Haldane.  Η ηθική πολιτότητα περιγράφει τον συνεχή αγώνα των ατόμων να συνεισφέρουν στην ηθική ανάπτυξη της κοινωνίας τους και να επιτύχουν τον άριστο βίο και την ευδαιμονία. Η εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο βοηθούν το κοινωνικό σύνολο στην πραγμάτωση αυτών των στόχων.

Ο Καθηγητής Colin Tyler, Διευθυντής του Κέντρου για τον Ιδεαλισμό και τον Νέο Φιλελευθερισμό και Κοσμήτορας της Σχολής Επιχειρηματικών, Νομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Hull, ανέφερε ότι η επιστημονική ανακοίνωση της κ. Παναγάκου φώτισε πολλές νέες πτυχές της πολιτικής φιλοσοφίας του Βρετανού Ιδεαλιστή φιλοσόφου και πολιτικού R. B. Haldane.  Ο Καθηγητής Tyler πρόσθεσε ότι «η Δρ. Παναγάκου είναι μια σημαντική ερευνήτρια στον τομέα του Βρετανικού Ιδεαλισμού και το έργο της συνεχίζει να εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για αυτή την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περίοδο της φιλοσοφίας και της πολιτικής ιστορίας».   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










943