Έναρξη διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων 2022-2023


   Οι διαλέξεις των Ελεύθερων Πανεπιστημίων, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, που στόχο έχουν την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για επιστημονικά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, επαναρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο διαχρονικός αυτός θεσμός παρέχει στο κοινό, μέσα από τις εκλαϊκευμένες διαλέξεις, τη δυνατότητα για ενημέρωση, επιμόρφωση και πρόσβαση σε ποιοτικά επιστημονικά θέματα, στοχεύοντας στη δια βίου μάθηση των ατόμων μέσω της συμμετοχής στις διαλέξεις και του διαλόγου, για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Η οικογένεια των Ελεύθερων Πανεπιστημίων αποτελείται από πέντε Ελεύθερα Πανεπιστήμια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, το Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, το Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πόλεως Χρυσοχούς. Οι διαλέξεις καλύπτουν ευρεία θεματολογία, θρησκευτικού, ιστορικού και κοινωνικό-οικονομικού περιεχομένου. Περαιτέρω, θέματα υγείας, ψυχολογίας και περιβάλλοντος δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τις διαλέξεις της φετινής περιόδου.

Την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 αυλαία ανοίγει ο 24ος κύκλος διαλέξεων του Ζηνώνειου ΕλεύθερουΠανεπιστημίου στη Λάρνακα, με εισηγητή τον Δρ Επαμεινώνδα Επαμεινώνδα, Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το θέμα της διάλεξης έχει τίτλο: «Κοινωνικοοικονομικές αλλαγές: Το παρόν σε σχέση με το παρελθόν και μια ματιά στο μέλλον».

Ο 12ος κύκλος διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι αρχίζει την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 με τη θεματική ενότητα: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο Ελληνισμός σήμερα, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Θράκη» με εισηγητή τον κ. Δημήτρη Καιρίδη, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η πρώτη διάλεξη του 3ου κύκλου διαλέξεων του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στο Επισκοπειό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022, με θέμα «Η θεολογία του μαρτυρίου και το φαινόμενο των νεομαρτύρων στην Ελληνική και Σλαβική Ορθόδοξη παράδοση» με εισηγητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐα.

Για το Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο, ο 19ος κύκλος διαλέξεων αρχίζει την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 με θέμα «Φυσική κληρονομιά: ορισμός, έννοια και περιεχόμενο». Εισηγητής είναι ο Δρ Σοφοκλής Σοφοκλέους, Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τέλος, ο 5ος κύκλος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πόλεως Χρυσοχούς, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Η Βιοτράπεζα της Κύπρου στην υπηρεσία του Κύπριου πολίτη. Επενδύουμε στη Βιοτράπεζα, επενδύουμε σε μια πιο υγιή Κύπρο» και εισηγητή τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι διαλέξεις των Ελεύθερων Πανεπιστημίων που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023, είναι ανοικτές για το κοινό. Κατά την τελετή λήξης, απονέμονται πιστοποιητικά παρακολούθησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










480