Κέντρο Αριστείας «Κοίος»: Δράσεις έρευνας και καινοτομίας για βιώσιμη ανάπτυξη


   Η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022, με την Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, φιλοξένησε εκπροσώπους του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σκοπός της εκπομπής ήταν η ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις πρωτοποριακές δράσεις έρευνας και καινοτομίας που διεξάγει το Κέντρο οι οποίες συμβάλλουν στους στόχους για  τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην εκπομπή συμμετείχαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και μέλος του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», Στέλιος Τιμοθέου, και η Innovation Hub Manager, Δρ Ολυμπία Παχουμή.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, εμπνεύστηκε το όνομά του από την ελληνική μυθολογία, καθώς ο Κοίος ήταν ένας από τους τιτάνες, ο οποίος συμβόλιζε την ευφυΐα. Ιδρύθηκε το 2008 από μία ομάδα Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μετεξελίχθηκε σε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία το 2017, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από εθνικούς πόρους. Στρατηγικός συνεργάτης του είναι το Imperial College London.

Ο κ. Τιμοθέου, ανέφερε, ότι ο πρωταρχικός στόχος του «Κοίος» είναι η διεξαγωγή κορυφαίου επιπέδου έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ICT), με έμφαση στην παρακολούθηση, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την ασφάλεια μεγάλης κλίμακας υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, υδάτινων πόρων, τηλεπικοινωνιών, υγείας και συστήματα διαχείρισης και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Απώτερος στόχος του Κέντρου, είπε, είναι η μετατροπή των συστημάτων αυτών σε πιο έξυπνα, αποδοτικά, πράσινα και ασφαλή για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η μετανάστευση, η πρόσβαση σε καθαρό νερό και η πείνα.

 

Το Κέντρο, σύμφωνα με τον κ. Τιμοθέου, αξιοποιεί τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την έρευνα και την καινοτομία που επιτελεί, για να συμβάλει στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτοί οι στόχοι, είπε, αφορούν στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.  Το «Κοίος», ανέφερε, συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής για να επιτύχει τη μέγιστη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συστήματα ενέργειας και σε κτήρια, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών ρύπων, την έγκαιρη διάγνωση διαρροών και έλεγχο ποιότητας σε δίκτυα νερού, την παρακολούθηση και διαχείριση συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση έκτακτων περιστατικών, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

Η Δρ Παχουμή, αναφέρθηκε στον «Κόμβο Καινοτομίας» του «Κοίος», μέσω του οποίου προωθούνται ερευνητικές συνεργασίες με φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κοινωνικοοικονομική πρόοδος, η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου. Ήδη, είπε η Δρ Παχουμή, το Κέντρο έχει να επιδείξει αποτελέσματα από αυτές τις συνεργασίες, όπως είναι η εφαρμογή «FixCyprus», η οποία επιτρέπει τη συλλογή αναφορών από τους πολίτες για αστοχίες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, και το σύστημα «Ωκεανός», το οποίο έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν το δίκτυο νερού της Λεμεσού.

Για να ακούσετε την εκπομπή και να μάθετε περισσότερα για τη δράση του «Κοίος» επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/logos/.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










619