Κατάταξη THE World University Rankings 2023
ΝέαΥόρκη, 12 Οκτωβρίου 2022, Times Higher Education World Academic Summit. O οργανισμός Times Higher Education (THE) (https://www.timeshighereducation.com) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για την κατάταξη THE World University Rankings 2023, στην οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία 401-500 Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά που το Πανεπιστήμιο Κύπρου περιλαμβάνεται στην κατάταξη ΤΗΕ World University Rankings, γεγονός που αποτελεί τεράστια επιτυχία και απόδειξη της σταθερής ποιότητας και αριστείας του ιδρύματος.
Η επιτυχία αυτή ακολουθεί την πρόσφατη συμπερίληψη του Πανεπιστημίου Κύπρου στην πλέον απαιτητική κατάταξη Πανεπιστημίων, τη Λίστα της Σαγκάης όπου κατετάγη στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια παγκοσμίως, για πέμπτη διαδοχική χρονιά. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ακόμα μια χρονιά κατατάσσεται στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και στις τρεις βασικές λίστες κατάταξης, αφού τον Ιούνιο και η Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings, κατέταξε το Πανεπιστήμιο στην 473η θέση παγκοσμίως.
Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζεται η επίδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου στις πέντε βασικές κατηγορίες που αξιολογούνται από το Times Higher Education, το οποίο πέτυχε βελτίωση της βαθμολογίας του στις τέσσερεις από τις πέντε κατηγορίες ενώ, στην κατηγορία “teaching” η απόδοσή του παρέμεινε σταθερή.
Teaching |
Research |
Citations |
Industry income |
International Outlook |
26 |
23.1 |
67 |
55,5 |
83.4 |
Πίνακας 1- Αποτελέσματα Πανεπιστημίου Κύπρου κατά κατηγορία
Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετέχοντας στις διεθνείς αξιολογήσεις, είναι η συνεχής βελτίωσή του σε όλα τα επιστημονικά πεδία και για αυτό, συνειδητά επιλέγει να αξιολογούνται όλες οι Σχολές και Τμήματα που διαθέτει, παρόλο που το γεγονός αυτό δεν ευνοεί την επίτευξη της καλύτερης δυνατής βαθμολογίας στις αξιολογήσεις.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρύτανης σημείωσε ότι, οι κατατάξεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης και στοχασμού για τα ίδια τα πανεπιστήμια. Είναι, επίσης, λίστες που παρακολουθούν τόσο υποψήφιες/οι φοιτήτριες/τές κατά την επιλογή του πανεπιστημίου στο οποίο θα φοιτήσουν, αλλά και υποψήφιες/οι ερευνήτριες/τες και προσωπικό που ενδιαφέρεται να εργαστεί στην Ακαδημία. Είναι συνεπώς σημαντικό να εστιάσουμε στην εξωστρέφεια του οργανισμού και στον διεθνή προσανατολισμό του κι αυτό επιβάλλει την άμεση συζήτηση και κατάληξη με τη Βουλή σε σχέση με τους κανονισμούς προσφοράς ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων. Πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, εάν πραγματικός στόχος είναι η προβολή της Κύπρου ως περιφερειακού και διεθνούς κέντρου ανώτερης εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.