Το Κρ. Βραβείο Λογοτεχνίας έλαβε το έργο του Αν. Καθηγητή Παν. Κύπρου Αντ. Μπαλασόπουλου


 Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, στην κατηγορία Διηγήματος/Νουβέλας, έλαβε το έργο του Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Μπαλασόπουλου με τίτλο, Ο κύβος και άλλες ιστορίες (εκδ. 24 Γράμματα) για το έτος 2021. Παράλληλα, η ποιητική του συλλογή Το βιβλίο των πλασμάτων (εκδ. Σαιξπηρικόν) κατετάγη στα επικρατέστερα έργα για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία της Ποίησης για το ίδιο έτος.

Στο σκεπτικό για τη βράβευσή του έργου του Ο κύβος και άλλες ιστορίες αναφέρεται:

“Η συλλογή απαρτίζεται από σύντομα, κατά κανόνα αφαιρετικά, κάποτε θραυσματικά μικροδιηγήματα. Ωστόσο, παρά τη φαινομενική διάσπαση, αυτά τα αλληλένδετα παραβολικά και αλληγορικά αφηγήματα, συστήνουν μια συμπαγή ενότητα, γεμάτη αντικριστούς καθρέφτες, είδωλα και αυτοαναφορικές συστροφές που παρακολουθούν την εξέλιξη και τις μεταμορφώσεις της ίδιας αφηγηματικής φωνής: από την «αφέλεια» της πρώτης επαφής με τον Κόσμο (η πλευρά της απορίας), διαμέσου της σταδιακής μαθητείας (η πλευρά της εγκόσμιας γνώσης και η πλευρά της επουράνιας γνώσης) κατευθύνονται στην ώριμη συνειδητότητα και την αυτοαναφορική «αποκάλυψη του τεχνάσματος» (η πλευρά της φωνής και η πλευρά του τέλους). Το φανταστικό, η ποιητική σύλληψη της πραγματικότητας, η σκληρότητα του κόσμου, η ζωή και το εγώ, η τέχνη και η γραφή, σε μια πολύτροπη κυβιστική σύνθεση. Ο συγγραφέας δείχνει με τα αφηγηματικά μικροτεχνήματα της συλλογής (στα οποία ισορροπεί η δραματική οικονομία με ευαισθησία και πειστικότητα) την ικανότητά του να αφηγείται μέσω του παιδικού βλέμματος και κατά προέκταση της παιδικής φαντασίας και να μεταμορφώνει το αλλόκοτο σε οικείο.”

Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου εργάζεται από το 2001, ενώ χρημάτισε Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών από το 2019 ως το 2022. Ως συγγραφέας, έχει εκδώσει δύο συλλογές σύντομων δοκιμίων και αφορισμών (Απ’ το μάτι της βελόνας. Αρχείο ελλειπτικών παρορμήσεων, 2011 και Το βιβλίο των μικρών συλλογισμών, 2011) τρεις ποιητικές συλλογές (Πολλαπλότητες του μηδενός, 2020, Λευκό στο λευκό, 2021,  και Το βιβλίο των πλασμάτων, 2021), και μία συλλογή πεζών (Ο κύβος και άλλες ιστορίες, 2021). Έχει επίσης ανθολογήσει και μεταφράσει την ποιητική συλλογή Νέα Αγγλία: Dickinson-Frost-Stevens (2022). Πεζά και ποιητικά του έργα έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο και, σε μετάφραση, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Αυτή ήταν η πρώτη του συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό για τα Κρατικά βραβεία Κύπρου.

Πληροφορίες: https://ucy.academia.edu/AntonisBalasopoulos   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










524