Έναρξη διαλέξεων Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πόλεως Χρυσοχούς


«Η Βιοτράπεζα της Κύπρου στην υπηρεσία του Κύπριου πολίτη»

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πόλεως Χρυσοχούς ανοίγει τον 5ο κύκλο διαλέξεών του, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, στις 6:00 μ.μ. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εισηγητής της εναρκτήριας διάλεξης είναι ο κος Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί, τιτλοφορείται: «Η Βιοτράπεζα της Κύπρου στην υπηρεσία του Κύπριου πολίτη. Επενδύουμε στη Βιοτράπεζα, επενδύουμε σε μια πιο υγιή Κύπρο».

Η Βιοτράπεζα είναι μια υποδομή για ιατρική έρευνα, δηλαδή ένας χώρος όπου στεγάζονται διοικητικό προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικοί που βοηθούν για την εγγραφή πολιτών, υγιών και ασθενών εθελοντικά, δίνοντας μερικές πληροφορίες για την υγεία τους και λίγο αίμα. Οι πληροφορίες και το αίμα χρησιμοποιούνται ανώνυμα σε διάφορες χρήσιμες ερευνητικές μελέτες που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας μας. Η Βιοτράπεζα είναι μια τράπεζα που αντί να φυλάει χρήματα φυλάει πληροφορίες και DNA, και αντί για χρήματα παίρνει ως τόκο καλύτερες διαγνώσεις και πρόληψη πολλών ασθενειών όπως είναι τα  καρδιακά νοσήματα, τα νεφρικά νοσήματα και οι καρκίνοι και πολλά άλλα, σπάνια και συχνά.

Όσο πιο πολλοί εθελοντές εγγράφονται τόσο το καλύτερο. Η εθελοντική εγγραφή δεν συνοδεύεται από κάποιο κίνδυνο ούτε από άλλη υποχρέωση ενώ ο κάθε συμμετέχων πολίτης θα πάρει δωρεάν χρήσιμες αναλύσεις για την καρδιά και τους νεφρούς του, το λιπιδαιμικό προφίλ του, τη μυική μάζα του και άλλα.

Το κοινό που θα παρευρεθεί στον χώρο θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς του μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Όλες οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πόλεως Χρυσοχούς που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023, είναι ανοικτές για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στο πρόγραμμα των διαλέξεων [https://bit.ly/3U1J23O], μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










437