Ποιες συνθήκες πρέπει να πληροί ένα ον για να του αποδοθεί νοητικότητα ή νους


Διάλεξη στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Με το κατά πόσο ο νους και το σώμα είναι το ίδιο ή διαφορετικό πράγμα και ποια η μεταξύ τους σχέση ασχολήθηκε η διάλεξη στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, με εισηγητή τον Δρα  Σάββα Ιωάννου, Ειδικό Επιστήμονα Διδασκαλίας του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δρ Ιωάννου επεξήγησε ότι ο δυισμός λέει πως ο νους είναι κάτι ξεχωριστό από το σώμα και μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτό, είτε ζώντας σε κάποιο είδος πνευματικού κόσμου, είτε με τη μετεμψύχωση σε κάποιο άλλο σώμα. Ο φυσικαλισμός από την άλλη, θεωρεί ότι ο νους είναι απλά ο εγκέφαλος, ο οποίος αποτελείται από τα φυσικά σωματίδια, με τα οποία ασχολείται η φυσική και κάθε πεποίθηση είναι απλώς μια λειτουργία του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της διάλεξης ο Δρ Ιωάννου, ανέφερε ότι τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι επιθυμίες του ατόμου έχουν να κάνουν με τον νου και τη συνείδηση, δηλαδή με νοητικές και ψυχολογικές ιδιότητες. Από την άλλη, είπε, φυσικά και υλικά πράγματα, όπως είναι τα ηλεκτρόνια με τα οποία ασχολούνται οι φυσικοί, η βιολογία στα κύτταρα, τα δέντρα και οι πέτρες, πράγματα που έχουν δηλαδή φυσικές ιδιότητες, όπως η μάζα και το μήκος, χαρακτηριστικά όπως εάν είναι σκληρά, μαλακά ή ευέλικτα. Στη φιλοσοφία του νου, όπως επεκτάθηκε ο εισηγητής, ασχολούνται με το ποια είναι η σχέση μεταξύ των φυσικών και των νοητικών ιδιοτήτων, εάν είναι διαφορετικές οι φυσικές και νοητικές ιδιότητες ή και εάν μπορούν να ταυτιστούν το ένα με το άλλο. Επιπλέον, έθιξε το ερώτημα, ποιες συνθήκες πρέπει να πληροί ένα ον για να του αποδοθεί νοητικότητα ή νους, αν μπορεί να έχει συναισθήματα και κατά πόσον μπορούν οι μηχανικές συσκευές, όπως οι υπολογιστές και τα ρομπότ, να επιδείξουν γνήσια νοητικότητα στο μέλλον.

Κλείνοντας, ο εισηγητής επισήμανε ότι ίσως να πρέπει να επιστρέψουμε στον δυισμό, ή και ότι πρέπει να υπάρχει μια πιο στενή σχέση μεταξύ φιλοσόφων και νευροεπιστημώνων ανταλλάζοντας πληροφορίες για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον να δώσει λύση σε απορίες όπως το να εξηγήσουν τη συνείδηση ή διάφορα άλλα φαινόμενα.

Τη διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022, συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Χρίστος Κυριάκου. Στο σύνδεσμο https://bit.ly/3zhm54t, μπορείτε να ακούσετε τη διάλεξη, η οποία συμπεριελάμβανε ερωτήματα και συζήτηση με το κοινό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










440