Σταδιοδρομία, Κινητικότητα, Ευκαιρίες


Πρόγραμμα Erasmus+ και Δίκτυο EURES Κύπρου στην Εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» 

Η πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022, σκοπό είχε την ενημέρωση του κοινού, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, το δίκτυο EURES, καθώς και άλλων συναφή προγραμμάτων του Κέντρου Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι δράσεις και τα προγράμματα αυτά, αφορούν τόσο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους αποφοίτους/ες, αλλά και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου φιλοξένησε την Επικεφαλής του Γραφείου Σταδιοδρομίας, κα Ιουστίνη Πηλείδη και την Επικεφαλής του Γραφείου Κινητικότητας, κα Έμμα Ζένιου.

Η κα Ζένιου, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του νέου προγράμματος Erasmus+ 2021-2027, επισημαίνοντας ότι είναι το πιο πετυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την εκπαίδευση ενηλίκων. Από το 2021-2027, είπε, το πρόγραμμα βρίσκεται στη νέα του γενιά, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ένα τεράστιο ποσό στον προϋπολογισμό της, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό και αναμένεται από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επωφελείται περισσότερος κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Η κα Ζένιου ανέφερε τις δράσεις που υπάρχουν για τους φοιτητές/τριες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως είναι οι κινητικότητες για σπουδές, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ή κάποιο πανεπιστήμιο εκτός Ευρώπης για να περάσουν ένα ή δυο εξάμηνα των σπουδών τους, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, να δώσουν εξετάσεις και να μεταφέρουν όλες τις πιστωτικές τους μονάδες στην Κύπρο για να συνεχίσουν τις σπουδές του. Υπάρχουν επίσης, πρόσθεσε, οι τοποθετήσεις Erasmus+, στα πλαίσια των οποίων οι φοιτητές/τριες μπορούν να επισκεφθούν οργανισμούς, εταιρείες, ερευνητικά κέντρα ή/και ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων για να αποκτήσουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι νέοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου εντός ενός έτους από την ημέρα αποφοίτησής τους.  Επίσης, γίνονται ακαδημαϊκές ανταλλαγές, όπου τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού μπορούν να διδάξουν σε άλλο πανεπιστήμιο με το οποίο υπάρχει συμφωνία Erasmus+. Αντίστοιχα το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενεί ακαδημαϊκούς και φοιτητές/τριες από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού προσωπικού, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα και να παρακολουθήσουν κάποιου είδους κατάρτιση.

Η κα Πηλείδη αναφέρθηκε στις υπηρεσίες καθοδήγησης που παρέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη σταδιοδρομία και τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας που προσφέρει το Κέντρο Σταδιοδρομίας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των φοιτητών/τριών και αποφοίτων.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά, τόνισε, οι νέοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τι επιθυμούν να κάνουν όσον αφορά τη σταδιοδρομία τους και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Στο ερώτημα ποιος ο στόχος του Κέντρου Σταδιοδρομίας, ανέφερε ότι είναι να βοηθήσει τους νέους και τις νέες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να εμπλακούν σε δράσεις, προγράμματα και ευκαιρίες που τους δίνουν αυτογνωσία, να αναπτύξουν προσωπικό πλάνο σταδιοδρομίας από το πρώτο έτος, να αναγνωρίσουν τα ταλέντα τους και να έχουν την ενημέρωση και την πληροφορία για να αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα στο μέλλον. Το Κέντρο συμβουλεύει παράλληλα τους φοιτητές/τριες να συμμετέχουν σε δράσεις τοποθέτησης για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό αξιοποιώντας το πρόγραμμα  Erasmus+ ή το Δίκτυο επαγγελματικής κινητικότητας EURES. Περαιτέρω, η κα Πηλείδη τόνισε πως υπάρχει και η δυνατότητα παροχής βοήθειας στα άτομα να ετοιμάσουν το βιογραφικό τους σημείωμα, τόσο μέσα από ατομική συνάντηση με τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά, όσο και μέσα από τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων για την πλοήγησή τους στην αγορά εργασίας, όπως είναι η Ακαδημία Καριέρας και το Πρόγραμμα Youth Empowered.

Στην εκπομπή τέθηκαν και ζητήματα διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς για τους/τις αποφοίτους/τες. Η κα Πηλείδη αναφέρθηκε ότι υπάρχει το διαδικτυακό πρόγραμμα εταιρικών παρουσιάσεων ‘Meet the employers’, όπου θα φιλοξενηθούν μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 20 κυπριακές εταιρείες από διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, με στόχο να φέρει κοντά στους/ις φοιτητές/τριες, εργοδότες και στελέχη επιχειρήσεων, δίνοντάς τους περισσότερη απτή πληροφορία, έμφαση στους ρόλους εργασίας και ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις και εξελίξεις σε κάθε τομέα, τις αναγκαίες δεξιότητες για τον σύγχρονο κόσμο εργασίας, αλλά και να ακούσουν από τους ίδιους τους εργοδότες τι είναι αυτό που χρειάζονται οι εταιρείες σήμερα. Το Κέντρο Σταδιοδρομίας απευθύνεται και στους/στις απόφοιτους/ες του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα από την πλατφόρμα Career System, όπου καθημερινά διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας από το δίκτυο των εταιρειών και οργανισμών που συνεργάζονται.

Σχετικά με το δίκτυο EURES, η κα Ζένιου ανέφερε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις για να ενταχθούν πανεπιστήμια ως εταίροι στο ευρωπαϊκό αυτό δίκτυο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος από το τέλος του 2019, πρόσθεσε, και το δίκτυο αφορά την απασχολησιμότητα στην Ευρώπη, τους εργοδότες και τα άτομα που αναζητούν εργασία στον ευρωπαϊκό χώρο. Στο πλαίσιο του EURES, το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα έχει αναπτύξει συνεργασία με αντίστοιχα δίκτυα στην Ισπανία, Γερμανία και Σουηδία και έχει καταφέρει να δημιουργήσει συνέργειες ανάμεσα στο EURES και το Erasmus+ για τις τοποθετήσεις φοιτητών και νέων αποφοίτων, καθώς και για ευκαιρίες εργασίας ειδικότερα στους τομείς STEAM. Όσον αφορά στα οφέλη που προκύπτουν από το πρόγραμμα Erasmus, λέχθηκε ότι τα άτομα που συμμετέχουν επωφελούνται τα μέγιστα, καθώς συνειδητοποιούν ποιοι είναι και τι θέλουν. Περαιτέρω, οι συμμετέχοντες αποκτούν εξωστρέφεια, καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να αλλάζουν παραστάσεις, να βλέπουν πώς λειτουργούν άλλα πανεπιστήμια, να γνωρίζουν νέες κουλτούρες, να αποκτούν νέους φίλους και να επιστρέφουν στη χώρα τους με ωραίες εμπειρίες, νέες δεξιότητες και πρωτοβουλίες.

Για να ακούσετε την εκπομπή και να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους στόχους του προγράμματος Erasmus, τη χρηματοδότηση και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, αλλά και τις ευκαιρίες εργοδότησης και σταδιοδρομίας, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/logos/.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










644