Πραγματοποιήθηκε 2ο Εργαστήριο για επαγγελματίες πολιτισμού και τουρισμού


Στο πλαίσιο του Δικτύου για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (Network for Medieval Arts and Rituals) – NetMAR

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2022 στο Κέντρο Πληροφόρησης–Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» το δεύτερο σε σειρά και μοναδικό στο είδος του εργαστήριο που διοργανώθηκε από το Δίκτυο για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (Network for Medieval Arts and Rituals - NetMAR) της ομώνυμης Ερευνητικής Μονάδας (ΕΜοΜεΤ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το εν λόγω εργαστήριο με τον τίτλο «Η Κυπριακή Πολιτιστική Κληρονομιά ως Μέσο Προώθησης της Αειφόρου Ανάπτυξης» απετέλεσε μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης ακαδημαϊκών και ερευνητών με επαγγελματίες του πολιτισμού και του τουρισμού, μέλη ΜΚΟ, και εκπροσώπους κρατικών, τοπικών και άλλων φορέων. Σε ένα φιλικό και ανεπίσημο περιβάλλον έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας, απόψεων και ιδεών για την από κοινού αναζήτηση πρωτότυπων τρόπων αξιοποίησης της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομίας ως μέσου προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης της χώρας μας.

Οι εργασίες του εργαστηρίου ξεκίνησαν με το θερμό καλωσόρισμα και τη σύντομη εισαγωγική ομιλία της Σταυρούλας Κωνσταντίνου, Αναπλ. Καθ. στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διευθύντριας της ΕΜοΜεΤ και Συντονίστριας του NetMAR. Όπως τόνισε, η δημιουργία και προώθηση ενός διαλόγου ανάμεσα σε ακαδημία και βιομηχανία, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του δικτύου NetMAR. Ένας τέτοιος διάλογος είναι απαραίτητος και αναγκαίος προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι προώθησης και αξιοποίησης της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομίας μέσα από καινοτόμα και βιώσιμα μέσα.

Επίσημη προσκεκλημένη και κεντρική ομιλήτρια του εργαστηρίου ήταν η διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης Bamberg στη Γερμανία. Στην ομιλία της με τον τίτλο «Heritage Interpretation as a Management Tool in Tourism Destinations», η κυρία Alberth ανέδειξε κεντρικούς άξονες δημιουργικής, καινοτόμου και αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μια γλαφυρή παρουσίαση του επιτυχημένου μοντέλου που ακολούθησε η πόλη Bamberg από το 1993, έτος ένταξής της στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, μέχρι και σήμερα. Όπως κατέδειξε η ομιλήτρια, μια σειρά από καινοτόμες, συλλογικές και συντονισμένες συνέργειες μεταξύ τοπικής κοινωνίας, πανεπιστημιακών, και τοπικών και διεθνών φορέων οδήγησαν στην ανάδειξη της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης Bamberg σε εργαλείο εκπαίδευσης, μέσο ενίσχυσης πολιτιστικής ταυτότητας και σε μηχανισμό για μια αειφόρο και υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της πόλης.

Ακολούθησε μια σειρά από σύντομες παρουσιάσεις υπό τον συντονισμό της Δρ Σταυρούλας Κωνσταντίνου. Οι ομιλήτριες/ές ήταν οι ακόλουθες/οι:

  1. Δρ Άγγελος Σμάγας, Συντονιστής Προγρ. Θρησκευτικών Περιηγήσεων Επαρχίας Αμμοχώστου, o οποίος μοιράστηκε ιδέες για τρόπους ανάδειξης και αξιοποίησης σημείων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος πέραν από τον φυσικό πλούτο του εθνικού πάρκου Κάβο Γκρέκο.
  2. Έλλη Μιχαήλ, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Windcraft Loud, η οποία παρουσίασε τη φιλοσοφία δημιουργικής αναμόχλευσης στοιχείων της παραδοσιακής κουλτούρας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργικότητα στη δόμηση του φεστιβάλ Windcraft Music Fest.
  3. Δρ Εύη Σωτηρίου, Εμπειρογνώμων στον Τομέα του Σχεδιασμού Τουριστικής Πολιτικής και Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία σκιαγράφησε κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίτευξη αγαστής συνεργασίας των φορέων διαχείρισης της κυπριακής τουριστικής πολιτικής.
  4. Νικόλας Βρυώνης, Πολιτιστικός Διαχειριστής του Δήμου Ύψωνα, ο οποίος παρουσίασε το σκεπτικό για τη δημιουργία προσκυνηματικών διαδρομών στα αχνάρια της πορείας του Αποστόλου Παύλου, ώστε να αναδειχθούν διαφορετικά σημεία του Ύψωνα και γύρω περιοχών της επαρχίας Λεμεσού.
  5. Παναγιώτης Θεοδώρου, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστής Προγρ. του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών, ο οποίος πρόβαλε καίριους αναστοχασμούς για τον ελλείποντα συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα της σύζευξης μικρών ΜΚΟ με φορείς παραγωγής και προώθησης πολιτισμού σε ένα δομημένο πλαίσιο σταθερής και όχι ευκαιριακής στήριξης και συνεργασίας.
  6. Γιάννης Μυράλης, Αναπλ. Καθ. Μουσικής Παιδαγωγικής και Σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ο οποίος μοιράστηκε τους προβληματισμούς του για τους τρόπους αναζωογόνησης και ουσιαστικής επανασύνδεσής μας με τη μουσική πολιτιστική μας κληρονομιά, πέραν και εκτός του πλαισίου της φολκλορικής αναπαραγωγής της σε μεμονωμένες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε μια παραγωγική συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας εκφράστηκαν περαιτέρω σκέψεις για τους τρόπους δικτύωσης ανάμεσα στους διαφόρους φορείς που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και δημιουργική αξιοποίηση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το παρόν εργαστήριο αποτελεί μέρος μια σειράς δράσεων που στοχεύουν στη συνεργασία ερευνητριών/ών και επαγγελματιών του τουρισμού και του πολιτισμού για την ανάδειξη και προώθηση της μεσαιωνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως μέσου βιώσιμης ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες για αυτές και άλλες δράσεις του NetMAR, επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος στο www.netmar.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










548