Πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ Νεολαίας Κύπρου- Κίνας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Γόνιμος διάλογος για τις σημερινές και αυριανές γενιές

Έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον υβριδικό διάλογο πραγματοποίησαν για τους νέους και νέες, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα Πανεπιστήμια Shihezi και UIBE της Κίνας. Ο διαδικτυακός διάλογος με θέμα “Embrace a Green Life and Promote China-Cyprus Friendship”, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 8 Νοεμβρίου 2022, σε ζωντανή σύνδεση με το Shihezi University και το University of International Business and Economics της Κίνας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους/ες στην Κύπρο και στην Κίνα να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το περιβάλλον και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, κ. Liu Yantao. Χαιρετισμούς εκφώνησαν επίσης από το Πεκίνο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Κίνας, κ. Tian Xuejun και η κα Μάρθα Μαυρομμάτη, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Πρεσβεία της Κίνας με το 2ο Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου να αποτελεί το ορόσημο. Παράλληλα, τόνισε ότι η εν λόγω δράση έχει πλέον καθιερωθεί ως η πλατφόρμα για τη δημιουργία γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους/στις νέους/ες στην Κίνα και την Κύπρο. Αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα, πρόσθεσε, τη δέσμευση των δύο χωρών να διασφαλίσουν ότι η νεολαία του σήμερα και του αύριο ενδυναμώνεται και η φωνή της ακούγεται. Ο Πρύτανης χαρακτήρισε ακόμη εξαιρετικά σημαντική την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού, όπως ανέφερε,  αποτελεί το μέσο για την ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, ανάμεσα στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κίνα.

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. LiuYantao επισήμανε ότι το 2021 η Κίνα και η Κύπρος γιόρτασαν τα πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την διοργάνωση του 1ου Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου. Στη συνέχεια τόνισε ότι το Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου αποτελεί γέφυρα φιλίας και ανταλλαγών ανάμεσα στη νεολαία των δύο χωρών και έχει αναγνωριστεί ευρέως από τους ηγέτες τους. «Σήμερα οι νέοι μας συναντιούνται ξανά για να ανανεώσουν τη φιλία τους και να διευρύνουν τη συνεργασία τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Κίνας-Κύπρου ιδιαίτερα στους τομείς της νεολαίας αποτελούν προτεραιότητα και επομένως κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενθαρρύνεται, ανέφερε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο τίτλος “Embrace a green life and promote China Cyprus friendship” είναι επίκαιρος, καθώς υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το περιβάλλον και τις δυνατότητες της εκπαίδευσης να είναι το κλειδί για πιο βιώσιμες, επιτυχημένες, ανθεκτικές και ειρηνικές κοινωνίες». Η Δρ Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των δύο χωρών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, όπως η σύναψη του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, η ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος και η παραχώρηση υποτροφιών σε Κύπριους πολίτες για σπουδές στην Κίνα και υπογράμμισε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνούν το αυστηρό ακαδημαϊκό και ερευνητικό πεδίο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Κίνας, κ. TianXuejun, αναφέρθηκε στη νέα εποχή που εφοδιάζει τους νέους με νέες αποστολές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κίνα σήμερα έχει δημιουργήσει ένα υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί τη συνεργασία με άλλες χώρες. Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας αποτελεί την πλατφόρμα για ανταλλαγές ανάμεσα στους νέους στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.

 «Το Φόρουμ διενεργείται στο πλαίσιο των εξαίρετων διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου, δύο χωρών με τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, περήφανες για την ιστορία και την κουλτούρα τους» υπογράμμισε στο δικό της χαιρετισμό η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Αναφέρθηκε επίσης στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει ως γέφυρα για να μάθουν οι νέοι της Κύπρου για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Κίνας. Τόνισε τέλος ότι οι ανταλλαγές των νέων των δύο χωρών είναι ο στόχος του China-Cyprus Youth Forum και σίγουρα θα επιτευχθεί.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, αξιωματούχοι της Δημοκρατίας των χωρών, φοιτητές/ιες του Πανεπιστημίου Κύπρου και πλήθος κόσμου, κατατέθηκαν εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε δυο διαφορετικά πάνελμε αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη νεολαία, το περιβάλλον σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον πολιτισμό. Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικότερα μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, που θα συμβάλουν στη δημιουργία σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, οι σύνεδροι επεσήμαναν τη σημασία της συμβολής των κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, επιχειρήσεων, κοινωνικών εταίρων και πολιτών στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Φόρουμ Νεολαίας Κίνας-Κύπρου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο μέσω του Ινστιτούτου Κομφούκιος. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, αποτελεί κοινοπραξία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Chinese International Education Foundation και το Beijing Institute of Education. Αποστολή του είναι η ανάπτυξη ισχυρών εκπαιδευτικών, ερευνητικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










530