Η σχέση της πολιτικής με την επιστήμη


Πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση της πολιτικής με την επιστήμη; Το κοινό εμπιστεύεται τους επιστήμονες; Γιατί είναι σημαντική η διεπιστημονικότητα; Συζήτηση με τον Καθηγητή  του ΠΚ Ζαχαρία Μανιαδή

Στο 52ο επεισόδιο της σειράς εκλαϊκευτικής επιστήμης #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου, συζητάμε με τον Καθηγητή Ζαχαρία Μανιαδή, κάτοχο της Έδρας ERA στην Πολιτική και τις Σπουδές Επιστήμης και Καινοτομίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στα αρχικά στάδια της συστηματικής συνεργασίας επιστημών με πολιτικούς, υπήρξε ο φόβος ότι η επιστήμη θα απειλούσε τη δημοκρατία, όπως εκφραζόταν μέσα από τους/τις αιρετούς εκπροσώπους της. Η σχέση των επιστημόνων με τους/τις πολιτικούς έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται ακόμα, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα την παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού COVID-19. Μάλιστα, μέσα από όλες αυτές τις ζυμώσεις εκφράστηκαν διάφορες απόψεις για τον ρόλο της κάθε ομάδας. Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί το γεγονός ότι από το 1960 και μετά, η ακαδημαϊκή κοινότητα απέκτησε διάφορες ταμπέλες όπως, «η επιστημονική ελίτ», «η νέα ιεροσύνη», ή «οι νέοι Μανδαρίνοι» (κατά τον Νόαμ Τσόμσκι), εκφράζοντας μάλλον την ανησυχία της δύναμης που είχαν αποκτήσει. Σε αυτό το επεισόδιο συζητάμε, μεταξύ άλλων, για την ευθύνη των πολιτικών και για σχέση της επιστημονικής γνώσης με τη διαμόρφωση πολιτικής.

Ο Δρ Μανιαδής πήρε το διδακτορικό του στα Οικονομικά από το UCLA το 2008, αφού απέκτησε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών Αποφάσεων του Πανεπιστημίου Bocconi και υπότροφος του Κέντρου Dondena από το 2008 έως το 2012. Έγινε Λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το 2012 και Αναπληρωτής Καθηγητής το 2015.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Οικονομικά της Επιστήμης, Συμπεριφορικά Οικονομικά και Πολιτική Οικονομία. Η προσέγγισή του είναι διεπιστημονική ενώ, δημοσιεύει σε διάφορους κλάδους όπως είναι τα Οικονομικά, η Έρευνα και Καινοτομία, οι Πολιτικές Επιστήμες, η Ψυχολογία και η Βιολογία. Υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κλάδων: από τους κλάδους της βιοϊατρικής και της μετα-έρευνας έως τις κοινωνικές επιστήμες, αλλά και από τις κοινωνικές επιστήμες σε άλλους κλάδους. Έχει μακρά εμπειρία στην οργάνωση και την αλληλεπίδραση με διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες και το 2015 συνδιοργάνωσε το πρώτο συνέδριο για την αναπαραγωγιμότητα με έμφαση στα οικονομικά.

Το κύριο ενδιαφέρον του έγκειται στη χρήση οικονομικών εργαλείων για την αξιολόγηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων των επιστημονικών πρακτικών και στη χρήση από μετα-ερευνητικές γνώσεις στα οικονομικά και άλλα πεδία των κοινωνικών επιστημών. Εστιάζει στη λειτουργία του ακαδημαϊκού χώρου, χρησιμοποιώντας την εφαρμοσμένη οικονομική θεωρία και τα πειράματα ως τα κύρια ερευνητικά του εργαλεία. Ενδιαφέρεται, επίσης, για τους καθοριστικούς παράγοντες της αντίληψης του κοινού για τους επιστήμονες.

Για να ακούσετε το 52ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks. Για να παρακολουθείτε τα επεισόδια μπορείτε να εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

#Science Talks. Μιλάμε για την Επιστήμη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










540