Καθ. Τρ. Στυλιανόπουλος: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συμπαγείς καρκινικοί όγκοι;


Πώς δουλεύει η ανοσοθεραπεία και ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της στους ασθενείς με καρκίνο;

Στο 53ο επεισόδιο της σειράς εκλαϊκευτικής επιστήμης #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου, συζητάμε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο για τη σύγχρονη έρευνα σχετικά με τη θεραπεία των συμπαγών καρκινικών όγκων.

Σε αυτό το επεισόδιο ο Δρ Στυλιανόπουλος εξηγεί γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών ανταποκρίνονται σε μεθόδους ανοσοθεραπείας και για συγκεκριμένα είδη καρκίνου και γιατί αυτή η θεραπεία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Αναφέρει ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι αποτυχίας και πώς η έρευνα που διεξάγεται στο ερευνητικό του εργαστήριο προσπαθεί να καταστήσει τις θεραπείες κατά του καρκίνου πιο αποτελεσματικές.

Όπως αναφέρει ο Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, «στο εργαστήριό μου -γνωρίζοντας τα αίτια δημιουργίας μηχανικών δυνάμεων στους όγκους- έχουμε αναπτύξει θεραπευτικές στρατηγικές που μειώνουν τις μηχανικές δυνάμεις και επαναφέρουν την αιμάτωση σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ανοσοθεραπεία, σε σημείο που να φτάνει ως και την ολική ίαση σε προκλινικά μοντέλα του μαστού και σε σαρκώματα. Βρισκόμαστε πλέον σε συνεργασία με γιατρούς από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, για την μεταφορά της γνώσης αυτής σε ασθενείς.» 

Αναπληρωτής Καθηγητής Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος

Ο Δρ Στυλιανόπουλος έλαβε το Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2003 και την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο διδακτορικό πρόγραμμα Χημικής Μηχανικής, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Dr. Rakesh Κ. Jain, στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε έρευνα τόσο υπολογιστική όσο και πειραματική, για τη βελτιστοποίηση της παροχής θεραπευτικών νανοσωματιδίων σε συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έχει ενταχθεί στο δυναμικό του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ίδρυσε το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου, που στοχεύει στη μελέτη και στοχοποίηση συγκεκριμένων δομικών στοιχείων και μηχανισμών του περιβάλλοντος καρκινικών όγκων, για την βέλτιστη αποτελεσματικότητα θεραπειών νανοϊατρικής και ανοσοθεραπείας.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, ενώ έχει λάβει και δύο άκρως ανταγωνιστικές ερευνητικές υποτροφίες, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant, ReEngineeringCancer, 2014-2018, €1,44 εκατ. και ERC Consolidator Grant, Immuno-Predictor, 2020-2025, €2 εκατ.).

Ένεκα της σημαντικής του συνεισφοράς στη μελέτη της μηχανικής καρκινικών όγκων και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών, του απονεμήθηκε το 2016 το βραβείο Y. C. Fung Early Carrer Award από την επιτροπή Εμβιομηχανικής της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών. Είναι, επίσης, αποδέκτης των βραβείων Most Cited Paper Award (2014) και Best Student Paper Award (2018) από την Εταιρεία Βιοϊατρικής Μηχανικής των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα σε εθνικό επίπεδο, έχει λάβει τόσο το Βραβείο Νέου Ερευνητή (2014) όσο και το βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή (2021), από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου.

Τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει ως Κύριος Ερευνητής > €6,5 εκατομμύρια για χρηματοδότηση έρευνας, συμπεριλαμβανομένων 10 επιχορηγήσεων από το FP7 και το Horizon2020 πλαίσιο αλλά και 2 επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Για να ακούσετε το 53ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks. Για να παρακολουθείτε τα επεισόδια μπορείτε να εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

#Science Talks. Μιλάμε για την Επιστήμη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










432