Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη λίστα περιλαμβάνεται για πέμπτη χρονιά η Δρ Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «ΝΗΡΕΑΣ»
Στη φετινή δημοσιευμένη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως περιλαμβάνονται δύο ακαδημαϊκοί από ανώτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με τον κατάλογο Highly Cited Researchers 2022 της εταιρείας Clarivate, στη λίστα περιλαμβάνεται για πέμπτη χρονιά η Δρ Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «ΝΗΡΕΑΣ», γεγονός το οποίο τιμά ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 6.938 ερευνητές και ερευνήτριες (που ισοδυναμεί με το 0.1% των όσων δραστηριοποιούνται παγκοσμίως) και προέρχονται από 69 χώρες. Οι ερευνητές/τριες είναι συγγραφείς δημοσιεύσεων που αξιολογούνται με βάση τον αριθμό των ετεροαναφορών τους, δηλαδή πόσες φορές άλλοι επιστήμονες παραπέμπουν σε αυτές τις δημοσιεύσεις. Οι δημοσιεύσεις αυτές ανήκουν στο 1% αυτών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για την τελευταία δεκαετία. Ο κατάλογος αντλεί στοιχεία από τη βάση δεδομένων Web of Science, τα οποία αναλύονται από ειδικούς του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πληροφόρησης της Clarivate (https://clarivate.com/). Φέτος για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πιο αυστηρή μεθοδολογία έτσι ώστε να μην περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις στις οποίες παρατηρείται μεγάλος αριθμός ιδίων αναφορών από συγγραφείς του κάθε άρθρου.
Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται με 2.764 ερευνητές και ερευνήτριες που αντιστοιχεί στο 38,3% του συνόλου ενώ η Κίνα με 1.169 ερευνητές και ερευνήτριες που αντιστοιχεί στο 16,2% του συνόλου. Ακολουθούν η Βρετανία με 579 επιστήμονες (8%), η Γερμανία με 369 (5,1%), η Αυστραλία με 337 (4,7%), ο Καναδάς με 226 (3,1%), η Ολλανδία με 210 (2,9%), η Γαλλία με 134 (1,9%) και η Ελβετία με 112 (1,6%).
Τα 10 πανεπιστήμια/ερευνητικά ινστιτούτα που διαθέτουν τους περισσότερους ερευνητές και ερευνήτριες που ανήκουν στη σημαντική αυτή ομάδα επιστημόνων είναι: Harvard University-ΗΠΑ (233 ερευνητές), Chinese Academy of Sciences-Κίνα (228), Stanford University-ΗΠΑ (126), National Institutes of Health (NIH)-ΗΠΑ (113), Tsinghua University-Κίνα (73), Massachusetts Institute of Technology-ΗΠΑ (71), Max Planck Society-Γερμανία 67), University of California San Diego-ΗΠΑ (66), University of Oxford-Ηνωμένο Βασίλειο (63), και University of Pennsylvania-ΗΠΑ (62).
Η Δρ Φάττα-Κάσινου έχει τιμηθεί στο παρελθόν για την επιστημονική της δραστηριότητα με διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Έρευνας από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου καθώς και SETAC Europe-Noack Laboratorien Outstanding Science Career Αward.
Η επιστημονική́ της έρευνα έχει συνεισφέρει στην κατανόηση των διεργασιών προχωρημένης (φωτο)οξείδωσης για την επεξεργασία νερού και αστικών λυμάτων καθώς και άλλων προηγμένων διεργασιών επεξεργασίας, με στόχο την ασφαλή τελική διάθεση των λυμάτων στο περιβάλλον και επαναχρησιμοποίησή τους. Η έρευνά της συμβάλλει στην κατανόηση της συμπεριφοράς των ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων ανθεκτικών στην αντιβίωση, γονιδίων και μεταθετών γενετικών στοιχείων ανθεκτικότητας, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής διεργασιών επεξεργασίας και απολύμανσης. Η έρευνά της έχει επιπλέον βοηθήσει τον προσδιορισμό των μηχανισμών πρόσληψης αναδυόμενων χημικών ρύπων σε καρπούς κατά τη διάρκεια άρδευσης με επαναχρησιμοποιούμενο νερό.
Στην επιστημονική της ομάδα έχουν πραγματοποιήσει την έρευνά τους μέχρι σήμερα πάνω από 60 φοιτητές και φοιτήτριες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κοινού Προγραμματισμού για το Νερό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2015-2019), ενώ προεδρεύει της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του African Center of Excellence in Water and Environment Research (ACEWATER). Μέχρι σήμερα έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 12,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Έχει περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (h-index:74, Citations:26209, Google Scholar). Είναι Εxecutive Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Environmental Chemical Engineering (Elsevier, IF 7.968) και Editor του Water Research (Elsevier, IF 13,4). Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων και ομιλιών σε διάφορες χώρες του κόσμου, και εκπροσωπεί την Κύπρο σε διάφορες επιτροπές στο εξωτερικό.
Διαβάστε την πλήρη λίστα της Clarivate: https://bit.ly/3fPhNLo