Ταμάσιο: «Η φύση πρέπει να παραμένει όσο το δυνατό ανόθευτη και άσπιλη, αλλιώς καταστρέφεται ο πλανήτης»


Το ένστικτο της επιβίωσης οδήγησε τον άνθρωπο στη διαχείριση της φύσης, τουτέστιν, της φυσικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος γενικότερα, δηλαδή του πρωταρχικού αυθεντικού φυσικού τοπίου, μέσα στο οποίο διαβιούν το φυτικό, ζωικό και ανθρώπινο βασίλειο. Μέσα σε αυτό το πρωταρχικό ανόθευτο τοπίο εμφανίστηκε και άρχισε τη διαβίωσή του το ανθρώπινο βασίλειο. Οι επεμβάσεις και τα δημιουργήματα του ανθρώπου μέσα στη φύση, το φυσικό τοπίο, ονομάζονται σήμερα πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη. Η διατήρηση της πρέπουσας ισορροπίας μεταξύ του πολιτισμικού γίγνεσθαι, που διενεργείται από τον άνθρωπο και αφήνει πίσω του την πολιτιστική κληρονομιά και του φυσικού γίγνεσθαι που διενεργείται από την ίδια τη φύση και αφήνει πίσω του τη φυσική κληρονομιά, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να παραμένει η φύση όσο το δυνατό ανόθευτη και άσπιλη, αλλιώς καταστρέφεται ο πλανήτης. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε η διάλεξη του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου με τίτλο, «Φυσική Κληρονομιά: Ορισμός, έννοια και περιεχόμενο».

Ο εισηγητής της διάλεξης, Δρ Σοφοκλής Σοφοκλέους, Ειδικός Επιστήμονας Διδασκαλίας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι η σημερινή ευμάρεια, η διαφθορά, ο άκρατος καταναλωτισμός και υλισμός, η έλλειψη πνευματικότητας συνιστούν κακώς νοούμενη επιβίωση. Η άσοφη, κακή και αλόγιστη διαχείριση της φύσης, δηλαδή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, εξασφαλίζεται μέσα από τη γνώση, την αγάπη, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη. Πιο πράσινη Κύπρος σημαίνει δροσερότερο κλίμα, περισσότερες βροχές, μείωση της λειψυδρίας, τέρμα στην κονιορτοποίηση του εδάφους και στην παραγωγή σκόνης, όμορφο φυσικό περιβάλλον για να ζούμε μέσα και ποιότητα ζωής. Αυτό θα γίνει με την αποκατάσταση και αναφύτευση των αποφυσικοποιημένων τοπίων, κάτι που αποκαθιστά και τη συνέχιση της αυθεντικής φυσικής ιστορίας.

Στην περίπτωση όπου τα αγαθά της φυσικής κληρονομιάς υφίστανται σπίλωση και φθορές όπως τα ιστορικά μνημεία και τα έργα τέχνης, γίνεται συντήρηση και αποκατάσταση κατόπιν μελέτης, διάγνωσης της παθογένειας και προτάσεις θεραπείας. Αυτό μπορεί να γίνει και στις πλείστες περιπτώσεις των αγαθών της φυσικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των αποφυσικοποιημένων τοπίων, τα οποία μπορούν κατόπιν ειδικής παλαιοβοτανικής έρευνας και ταύτισης των ειδών που εφύοντο εκεί, να αποκατασταθούν με αναδασώσεις ή άλλες αναφυτεύσεις. Ο σεβασμός της αυθεντικότητας και της πρωταρχικότητας είναι η βασικότερη αρχή που πρέπει να διέπει το όλο εγχείρημα. Η χρήση χημικών και παρασκευασμάτων στη διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς και των διατροφικών αγαθών, η εκπομπή ρύπων, η κάλυψη της επιφάνειας της γης με τσιμέντο και άσφαλτο και η αλλοίωση της χημικής σύστασης της ατμόσφαιρας, σηματοδοτούν μια μεγάλη καταστροφή. Η ευθύνη είναι τεράστια και κατανέμεται στον κάθε ένα ξεχωριστά. Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, τόνισε ο εισηγητής είναι κληροδοτήματα που μεταβιβάζει στον άνθρωπο η θεία δημιουργία και οι πρόγονοί μας, για σκοπούς κοινής ωφέλειας, επιβίωσης και μετεξέλιξης. Είναι αγαθά και κεφάλαια που όλοι οφείλουν να διαχειριστούν με σεβασμό, υπευθυνότητα και σοφό τρόπο, καθώς ανήκουν στον ίδιο τον λαό και είναι η ταυτότητά του.

Τέλος, αναφέρθηκαν και κάποια παραδείγματα φυσικής κληρονομιάς όπως είναι η γεωποικιλότητα, η χλωρίδα και η πανίδα, η παλαιοβοτανική κληρονομιά, η παλαιοντολογική κληρονομιά. Παραδείγματα φυσικών τοπίων είναι οι χερσόνησοι, οι κόλποι, οι παραλίες, τα μικρά νησιά και οι βραχονησίδες, οι οροσειρές, τα βουνά και άλλα. Υπάρχει ο συνδυασμός όλων ή μερικών από τα πιο πάνω παραδείγματα, καθώς επίσης και τα πολιτιστικά τοπία που αποτελούν συνδυασμό της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι φύση και πολιτισμός μαζί όπως για παράδειγμα ένας αρχαιολογικός χώρος με το γύρω φυσικό του περιβάλλον. Όλα τα φυσικά τοπία του πλανήτη είναι μια πανανθρώπινη φυσική κληρονομιά, κοινή περιουσία και ο μεγάλος οίκος μέσα στον οποίο διαβιώνει ο άνθρωπος.

Τη διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 και μπορείτε να την ακούσετε στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3zhm54t, συντόνισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» Ι.Μ. Ταμασού και Ορεινής, Δρ Γιώργος Β. Γεωργίου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










395