Ζηνώνειο: Μέτρηση μηχανικών και φυσικών ιδιοτήτων των ιστών για την αντιμετώπιση του καρκίνου


   Ένας αριθμός από παθολογικές καταστάσεις, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, σχετίζονται με αλλαγές στη δομή, το περιεχόμενο και τις φυσικές ή/και μηχανικές ιδιότητες των ιστών. Οι συμπαγείς κακοήθεις όγκοι, όπως αυτοί του μαστού και του παγκρέατος, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ετερογένεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές από τις καθιερωμένες αντι-καρκινικές θεραπείες (όπως οι χημειοθεραπείες) να αποτυγχάνουν. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη νέων βιοδεικτών οι οποίοι θα μπορούν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση ενός συγκεκριμένου όγκου βασιζόμενοι στις φυσικές, αλλά και μηχανικές ιδιότητες των ιστών. Οι βιοδείκτες αυτοί θα μπορέσουν να οδηγήσουν όχι μόνο στη έγκαιρη διάγνωση αλλά και στην πρόγνωση, καθώς και στο σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων.

Στην εν λόγω διάλεξη με θέμα, «Μέτρηση μηχανικών και φυσικών ιδιοτήτων των ιστών για την αντιμετώπιση του καρκίνου», εισηγητής θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Δρ Ανδρέας Στυλιανού, ο οποίος θα παρουσιάσει μέρος της ερευνητικής δράσης του σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει μέτρηση συγκεκριμένων μηχανικών ιδιοτήτων τόσο μεμονωμένων κυττάρων, όσο και δειγμάτων από ιστούς (βιοψίες) και πώς αυτές οι μετρήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη καινοτόμων βιοδεικτών με μελλοντικές κλινικές εφαρμογές. 

Συντονίστρια της διάλεξης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 7:00 μ.μ., θα είναι η φοιτήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Κατερίνα Πολεμιδιώτου. Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό. Όσοι και όσες επιθυμούν να την ακούσουν διαδικτυακά, μπορούν να επισκεφθούν το κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3EgzrBq.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










499