«Κοίος»: Επίδειξη τεχνολογιών αιχμής σε ομάδες Άμεσης Ανταπόκρισης της Κύπρου


Για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών μόλυνσης νερού 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών μόλυνσης νερού, σε ομάδες εμπειρογνωμόνων οργανισμών της Κύπρου.

Οι τεχνολογίες αιχμής αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Pathogen Contamination Emergency response Technologies (PathoCERT), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ. Συντονιστής του έργου είναι το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε αυτό συμμετέχουν 23 εταίροι από 10 ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Κορέα.

Εμπειρογνώμονες από υπηρεσίες της Κύπρου όπως είναι η Πολιτική Άμυνα, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων, το Κρατικό Χημείο και άλλοι φορείς, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του PathoCERT. Από την αλληλεπίδραση εταίρων και πρώτων ανταποκριτών έχουν βγει πολύτιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενσωμάτωση των τεχνολογιών PathoCERT στις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων.

Συγκεκριμένα, οι τεχνολογίες PathoCERT αφορούν:

1)  Μετακινούμενους και φορητούς αισθητήρες ποιότητας νερού που ανιχνεύουν ή ειδοποιούν σε λίγα λεπτά (αντί για 1 ημέρα που είναι σήμερα) την ύπαρξη επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών σε πόσιμα και επιφανειακά νερά.

2)  Κινητές συσκευές (π.χ. έξυπνα ρολόγια, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, απτικά γιλέκα), οι οποίες βελτιώνουν την επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο από τους ανταποκριτές.

3)  Πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης αποφάσεων για αξιολόγηση απειλών και διερεύνηση συμβάντων μόλυνσης νερού, π.χ. για ανεύρεση της πηγής μόλυνσης.

4)  Εργαλεία για ανάλυση δορυφορικών εικόνων και βίντεο από έξυπνες κάμερες για μόλυνση επιφανειακών υδάτων, καθώς και συλλογής σχετικών πληροφοριών από κοινωνικά δίκτυα.

5)  Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με ικανότητες λήψης δείγματος με ρομποτικό μηχανισμό από υδάτινους όγκους που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και δυνατότητα αυτόνομης πλοήγησης με φυσικά εμπόδια.  

6)  Πλατφόρμες οπτικοποίησης των δεδομένων στους χάρτες, καθώς και συστήματα συντονισμού των ομάδων των πρώτων ανταποκριτών.

Οι πιο πάνω τεχνολογίες θα αξιολογηθούν στο πεδίο από τις ομάδες Άμεσης Ανταπόκρισης, μέσω έξι πιλοτικών ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε Ισπανία, Ολλανδία, Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Νότιο Κορέα.

Σύμφωνα με τον Δρ Δημήτρη Ηλιάδη, Επίκουρο Ερευνητή Καθηγητή στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τεχνικό Συντονιστή του PathoCERT, «οι πρώτοι ανταποκριτές μπορεί να κληθούν ναδιαχειριστούν κρίσεις που αφορούν στο υδάτινο στοιχείο, όπως αναζήτηση προσώπων που παρασύρθηκαν από χείμαρρους ή εκκένωση πληθυσμού από πλημμυρισμένα υποστατικά. Δυστυχώς, στην περίπτωση που το νερό είναι μολυσμένο με παθογόνους οργανισμούς, π.χ. εξαιτίας διαρροής λυμάτων, αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία τόσο των ανταποκριτών όσο και των πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται η συνεργασία και άλλων οργανισμών, όπως είναι οι οργανισμοί διαχείρισης υδάτινων πόρων και άλλες υπηρεσίες με εξειδικευμένες γνώσεις στο θέμα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










459