Εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα Παν. Κύπρου


Πραγματοποιήθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2022 τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεωφ. Κέννεντυ 89, στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και η κυρία Dorothea Auer, Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δρ Όλγα Καλακούτα, Πρώτη Λειτουργός Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, η κα Έλενα Τάνου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του biobank.cy και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας, Διευθυντής του biobank.cy

Το biobank.cy, Κέντρο Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, συμπεριλαμβάνει τη Bιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία, όπως και άλλες βιοτράπεζες στην Ευρώπη, αποτελείται από συλλογές ιατρικών αρχείων και βιολογικού υλικού, όπως DNA, που φυλάσσονται με συστηματικό και ασφαλή τρόπο.

Στόχος της Βιοτράπεζας είναι η υποστήριξη ιατρικής έρευνας ακριβείας και η μελέτη του DNA των Κυπρίων. Η επιτυχία του έργου εξαρτάται από την εθελοντική συμμετοχή των Κύπριων πολιτών από όλες τις κοινότητες, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων και άλλων.

Η εθελοντική συμμετοχή θα βοηθήσει να εντοπιστούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο DNA των Κυπρίων που ίσως ευθύνονται για γενετικές ή άλλες ασθένειες. Απώτερος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η γνώση που θα αποκτηθεί ως εργαλείο πρόληψης και πρόγνωσης ασθενειών καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον κυπριακό πληθυσμό.

Επενδύουμε στη Βιοτράπεζα, επενδύουμε σε μια πιο υγιή Κύπρο.

Μάθετε περισσότερα για το biobank.cy στην ιστοσελίδα www.biobank.cy

Αν επιθυμείτε να γίνετε εθελοντής και να συμβάλετε στη μελέτη του DNA των Κυπρίων, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 7777 1838 ή στο 22 892815 ή διαδικτυακά στα biobank@ucy.ac.cy ή https://biobank.cy/el/epikoinoneia




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










450