Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του δικτύου NetMAR: «Προσκυνηματικές Τέχνες και Τελετουργίες»


Η Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΜοΜεΤ) σας προσκαλεί στο Υβριδικό Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του δικτύου Network for Medieval Arts & Rituals (NetMAR), με τίτλο «Προσκυνηματικές Τέχνες και Τελετουργίες» την Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου – Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αίθουσα LRC 012.

Η θρησκευτική πρακτική του ιερού προσκυνήματος αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Μεσαίωνα. Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο του δικτύου Network for Medieval Arts & Rituals (NetMAR), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 01-02 Δεκεμβρίου 2022, έχει ως στόχο να διερευνήσει τις πολλαπλές πτυχές της αλληλεπίδρασης των τεχνών και τελετουργιών που συνθέτουν τη πολυσχιδή και μεταμορφωτική εμπειρία του ιερού προσκυνήματος από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα.

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής C. Stephen Jaeger θα δώσει την κεντρική διάλεξη του συνεδρίου. Παρουσιάσεις τόσο από καταξιωμένες/ους όσο και από νέες/ους επιστήμονες θα καταπιαστούν με ερωτήματα που άπτονται ποικίλων πτυχών της κεντρικής θεματικής του ιερού προσκυνήματος, όπως την τοπογραφία και την υλική διάσταση των τεχνών και τελετουργιών του προσκυνήματος, τις λογοτεχνικές και άλλες καλλιτεχνικές εκφάνσεις του φαινομένου, τις εμπειρίες των προσκυνητών, την πρόσληψη και μορφές επιβίωσης της πρακτικής στις μεταγενέστερες εποχές.

Το συνέδριο αυτό συνιστά τη δεύτερη μεγάλη επιστημονική διοργάνωση του NetMAR, η οποία εξετάζει τις προσκυνηματικές τέχνες και τελετουργίες (η πρώτη επιστημονική δράση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022).

Για εγγραφή (προαπαιτείται), το πρόγραμμα και τις περιλήψεις των ομιλιών, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΝetMARστο: https://netmar.cy/events/international_conference/.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










375