Σαλαμίνιο: Οι βιβλικές ιστορίες σύλληψης απρογραμμάτιστων εμβρύων - παράδειγμα για σύγχρονα ζευγάρια


Διάλεξη από τον Δρα Μπέκο, Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σύμφωνα με τον Δρα Μπέκο, Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η ταραχή και ο φόβος, που προκαλούνται από την είδηση της σύλληψης ενός απρογραμμάτιστου και ανεπιθύμητου εμβρύου, οφείλεται στην έλλειψη κατανόησής της, στην αδυναμία να μπορεί κανείς να σκεφτεί και να εκφράσει με προτάσεις το νόημά της σύλληψης. Αυτή η αδυναμία συνδέεται με τον τύπο του σύγχρονου ανθρώπου, τον νεωτερικό εαυτό, που έχει χάσει την αναφορά του σε ένα πλαίσιο, σε μία ιστορία και σε έναν σκοπό που κάποτε τού έδιναν κριτήρια για τις συμπεριφορές του, τις προτιμήσεις του και τις επιλογές του. Ένα τέτοιο πλαίσιο που κάποτε αποτελούσε κοινό σημείο αναφοράς αποτελεί η Χριστιανική παράδοση.

Στη διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Η ζωή του εμβρύου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εκτρώσεις», ο εισηγητής παρατήρησε ότι με την νομιμοποίηση των εκτρώσεων στην Κύπρο το 2018 επιβεβαιώθηκε η κανονικοποίηση της πρακτικής της έκτρωσης, μιας πρακτικής που εμφανίζεται πια να αποτελεί οργανικό κομμάτι της σύγχρονης ζωής και στον τόπο μας. Ο συντονισμός της διάλεξης έγινε από τον πατέρα Νικόλαο Παπαντωνίου, από το Γραφείο Πνευματικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Στο παρελθόν ο άνθρωπος ήταν βέβαιος ότι η ανθρώπινη ζωή ήταν στα χέρια του Θεού, ότι το σώμα δεν αποτελούσε κτήμα του και ότι η σεξουαλικότητα και οι επιθυμίες του θα έπρεπε να καθοδηγούνται από τη λογική ψυχή με την άσκηση και την τήρηση των εντολών Του, ανέφερε ο Δρ Μπέκος, ενώ σήμερα όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο προσωπικής ενασχόλησης του καθενός με τις σκέψεις του.   

Αυτή η ενασχόληση αδυνατεί να προσφέρει νόημα σε ένα αναπάντεχο συμβάν όπως το απρογραμμάτιστο έμβρυο. Από την άλλη, η επιστήμη δεν μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση ενός τέτοιου συμβάντος ασχολούμενη με τη βιολογική υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως και με εκτιμήσεις για την επίδραση της ποιότητας ζωής και της συναισθηματικής κατάστασης της εγκύου στην ανάπτυξή του κατά την περίοδο της κυοφορίας. Αντίθετα, η χριστιανική παράδοση και οι ιστορίες που τη συνθέτουν προσφέρουν νοήματα για τη ζωή του εμβρύου, αποκαλύπτοντας ότι αυτό είναι πλήρης άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψης, προϋπόθεση για να έχουν νόημα, και τα δικαιώματά του, και η εκπλήρωση του έργου του στην ανθρώπινη κοινότητα.

Με τις βιβλικές της ιστορίες της η Εκκλησία εορτάζει τη σύλληψη απροσδόκητων εμβρύων από αδιανόητες συλλήψεις, όπως του Χριστού και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που ήρθαν για να αλλάξουν ριζικά τη ζωή των γονέων τους και ευρύτερα της ανθρώπινης κοινότητας. Οι βιβλικές αυτές ιστορίες σύλληψης προβάλλουν τα έμβρυα ως υπόθεση της κοινότητας και λιγότερο της οικογένειας που καλείται να τα προσφέρει για το καλό των ανθρώπων. Όπως η Παναγία αρχικά δεν μπόρεσε να κατανοήσει το γεγονός και αντέδρασε με ταραχή και φόβο, έτσι αντιδρά και ένα ζευγάρι με την απροσδόκητη είσοδο εμβρύου στη ζωή του. Αιώνες πριν ο νεωτερικός πολιτισμός μιλήσει για ατομικά δικαιώματα, ο ίδιος ο Θεός αναγνώρισε το δικαίωμα της Παναγίας να ρωτήσει τον Αρχάγγελο ώστε να μάθει και να πράξει ελεύθερα χωρίς καμία διάθεση εξαπάτησης. Για τη χριστιανική αντίληψη, υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Άγιο Πνεύμα θα κάνει τα αδύνατα δυνατά απέναντι σε κάθε δυσκολία που μπορεί κανείς να αισθάνεται με το απροσδόκητο συμβάν της σύλληψης ενός εμβρύου, όπως άλλωστε συνέβη και με τη σύλληψη του Χριστού και τη μετέπειτα ζωή Του. Η χρήση της δύναμης κάθε μητέρας να συγκατατεθεί στην κυοφορία μπορεί να μοιάζει με εκείνη της Παναγίας που κατανόησε το γεγονός και δέχθηκε να αλλάξει τα προγράμματα της ζωής της σχεδιάζοντας καινούργια, ώστε να γίνει το θέλημα του Θεού για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Ο Δρ Μπέκος, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, δήλωσε ότι όπως η Παναγία είχε σε κάποιον να μιλήσει, σε κάποιον να απευθυνθεί για να κατανοήσει όσα της συνέβαιναν, έτσι είναι σημαντικό την κρίσιμη στιγμή οι γονείς να έχουν δίπλα τους την Εκκλησία και τους χριστιανούς που με τον λόγο και τις πράξεις τους θα μπορούν να συμβάλλουν στην ελεύθερη μεταβολή του φόβου και της ταραχής σε χαρά και ευλογία.

Τη διάλεξη μπορείτε να ακούσετε από τον σύνδεσμο https://bit.ly/3gtc5zf




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










384