Βραβεία και Έπαινοι στον 7oΔιαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών «Τηλέμαχος Κάνθος»


   Μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη χρώματα, φαντασία και δημιουργικότητα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τεχνών Κάνθου με σκοπό την απονομή των βραβείων του 7ου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών. Στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος, στις 24 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχαν 59 καλλιτέχνες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, απηύθυνε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, τονίζοντας ότι η Τέχνη λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν, αλλά και με το μέλλον, διαφυλάττει την ιστορική μνήμη και λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των γενεών, νοηματοδοτώντας την ύπαρξη και τη συνέχειά μας. Συνεχάρη τους/τις 59 συμμετέχοντες/ουσες για την προσπάθειά τους και τα άτομα που βραβεύθηκαν για τη σημαντική τους διάκριση. Όλα τα έργα, είπε, αναδεικνύουν το αενάως ανανεωνόμενο κάλλος των εικαστικών τεχνών.

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Σπυρίδωνας Τζούνακας, ανέφερε ότι η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου υπήρξε πάντοτε αρωγός σε δράσεις που αποβλέπουν στην προώθηση του πολιτισμού, καθώς ήδη από το 2010 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος στη διοργάνωση του Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος. Περαιτέρω, ο κ. Τζούνακας, τόνισε ότι ο Τηλέμαχος Κάνθος με την αρτιότητα των έργων του, εξασφάλισε, όχι μόνο την αιωνιότητα, αλλά και τιμητικούς χαρακτηρισμούς όπως «ένας από τους πατέρες της κυπριακής τέχνης». Ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα και την Πρόεδρό του για την πρωτοβουλία και την αγαστή συνεργασία.

Εκ μέρους του Ιδρύματος «Τηλέμαχος Κάνθος» χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κα Ελένη Κάνθου αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα στον θεσμό συμμετείχαν περισσότεροι από 600 καλλιτέχνες. Επισήμανε ότι και με τη συμμετοχή ενός 86χρονου, στον φετινό  διαγωνισμό, αποδεικνύεται με τον πιο λαμπρό τρόπο πως στην τέχνη και στο πνεύμα, η νιότη και η δυνατότητα για εξέλιξη είναι έννοιες σχετικές και πως, «ως κοινωνία και ως θεσμοί, δεν πρέπει να υποτιμούμε το δυναμικό αυτό, όπως και γενικότερα το απίστευτο δυναμικό των αυτοδίδακτων καλλιτεχνών που με τρομερό πάθος συμμετέχουν πάντα».

Ακολούθησε ένα υπέροχο μουσικό ιντερμέδιο σε εκτέλεση του μαέστρου Άγι Ιωαννίδη στο πιάνο, της σοπράνο Σάββιας Ιακώβου και του μπασοβαρύτονου Δημήτρη Σπανού, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το Ντουέτο PapagenoPapagena από την όπερα DieZauberflöte(Ο Μαγικός Αυλός) του Wolfgang Amadeus Mozart και το Ντουέτο HigginsEliza από το μιούζικαλ MyFairLady (Ωραία μου Κυρία) του Frederick Loewe.

Στον φετινό διαγωνισμό η οργανωτική επιτροπή απαρτιζόταν από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Τηλέμαχος Κάνθος, κα Ελένη Κάνθου, τον Καθηγητή Ευστάθιο Παπαροδίτη του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Martin Hinterberger και τη Λειτουργό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δέσποινα Χαπούπη. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από την κα Ελένη Νικήτα, την Εκπρόσωπο του Σωματείου Κύπριοι Χαράκτες κα Ευγενία Βασιλούδη, την κα Catherine Nikita, την Εκπρόσωπο του Ε.ΚΑ.ΤΕ κα Κάτια Σαββίδου, τον κ. Κωνσταντίνο Ζαννέτο και την κα Μαρία Κάνθου Δανιήλ.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες/θείσες σε τέσσερεις κατηγορίες. Το βραβείο ζωγραφικής, ύψους 1.600 ευρώ, για άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμιες σπουδές ζωγραφικής, απονεμήθηκε στη Δανάη Πάτσαλου. Έπαινος δόθηκε στην Ξένια Ζορπίδου. Το βραβείο για αυτοδίδακτους ζωγράφους, ύψους 800 ευρώ, μοιράστηκαν οι Κυριάκος Πιερίδης και Κύπρος Γεωργίου. Έπαινο έλαβαν οι Ειρήνη Νικολάου και Έλλη Πασιαρδή. Το βραβείο χαρακτικής, ύψους 1.600 ευρώ, αξιώθηκαν εξ ημισείας οι Παναγιώτης Ανδρέου και Δέσπω Πρίγκη. Έπαινος χαρακτικής δόθηκε στον Βασίλη Γιάγκου. Βραβείο για νεαρούς καλλιτέχνες (ηλικίας 16-21 ετών), ύψους 500 ευρώ, απονεμήθηκε στην Αθηνά Χαρή. Έπαινο για νεαρούς καλλιτέχνες εξασφάλισαν οι Ειρήνη Ευσταθίου και Μαργαρίτα Σακκάδα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος συγχαίρουν θερμά τους νικητές, καθώς και όσους και όσες συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










677