Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνητικής συνεργασίας Κέντρου Αριστείας «Κοίος» και ΑΗΚ


Με στόχο τον εκμοντερνισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης της Κύπρου

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους συνεργασίας παρουσίασαν το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022. Τα αποτελέσματα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στον εκμοντερνισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης της Κύπρου, διευκολύνοντας έτσι την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των αποτελεσμάτων οκτώ ερευνητικών έργων, τα οποία εκπονούνται από το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» προς όφελος της ΑΗΚ και αφορούν στην έξυπνη παρακολούθηση και διαχείριση του εξοπλισμού του δικτύου μεταφοράς και διανομής, την αυτοματοποιημένη ανάλυση της λειτουργίας του δικτύου διανομής, την έξυπνη διαχείριση των μελλοντικών συστημάτων διανομής, καθώς και την αυτοματοποιημένη διαχείριση κινδύνου εντός του οργανισμού. Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά και στη συνεργασία των δύο μερών σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Διευθυντής του Γραφείου Γενικής Διεύθυνσης ΑΗΚ, κ. Ανδρέας Ιωαννίδης.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ της ΑΗΚ, κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, αφού ευχαρίστησε τους συντονιστές και την ερευνητική ομάδα του «Κοίος» που εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτών των έργων, είπε ότι η καινοτομία είναι το όχημα της ανάπτυξης και ότι η ΑΗΚ έχει σχεδιάσει μία ειδική πολιτική που στηρίζει την καινοτομία και εξελίσσει την έρευνα. Η σημερινή ημερίδα, πρόσθεσε η κα Θεοδοσίου, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής αυτής. Καταλήγοντας, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ ευχήθηκε να έχει συνέχεια η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, καθώς αποφέρει επωφελή αποτελέσματα τόσο για την ΑΗΚ όσο και για την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, κ. Άδωνις Γιασεμίδης, ανέφερε ότι η

ΑΗΚ βρίσκεται σε φάση σημαντικών αλλαγών και καλείται να ανταποκριθεί σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα απέναντι σε μεγάλες οργανωτικές, τεχνολογικές και επιχειρησιακές προκλήσεις. Για την ΑΗΚ, συνέχισε, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις αποτελούν προϋπόθεση αξιοπιστίας και βιωσιμότητας. Η συνεργασία της ΑΗΚ με ερευνητικά κέντρα αριστείας, όπως το «Κοίος», υπηρετούν αυτόν τον σκοπό, πρόσθεσε.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», Καθηγητής Χρίστος Παναγιώτου, ανέφερε ότι η επιτυχής ερευνητική συνεργασία μεταξύ της ΑΗΚ και του «Κοίος» αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, τα οποία μεταξύ άλλων βοηθούν την Αρχή να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές λειτουργικές προκλήσεις της, όπως π.χ. τη διείσδυση ΑΠΕ στο δίκτυο και την αυτοματοποίηση των εργασιών της με στόχο τη βέλτιστη απόδοση του προσωπικού και την αποτελεσματική λειτουργία της. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ Παναγιώτου, μέσω της συνεργασίας, προωθείται η μεταφορά γνώσης και η δημιουργία καινοτόμων λύσεων για τη μετεξέλιξη του συστήματος ηλεκτροδότησης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










328