#ScienceTalks: Η Γεωπληροφορική στην Αρχαιολογία


Τι είναι η Γεωπληροφορική και πώς συνδυάζεται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες;

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Απόστολος Σαρρής κάτοχος της Έδρας «Σύλβια Ιωάννου» στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες μιλά στο 55ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου για την έρευνα που διεξάγεται στο Εργαστήριο Ψηφιακής Ανθρωπιστικής Γεωπληροφορικής. Σε αυτήν τη συνέντευξη εξηγεί, μεταξύ άλλων, πώς εφαρμόζονται τεχνολογίες αιχμής στην Αρχαιολογία Τοπίου και πώς γίνεται η μοντελοποίηση της επικινδυνότητας μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Απόστολος Σαρρής είναι κάτοχος πτυχίου στην Αστρονομία και τη Φυσική, μεταπτυχιακού στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στη Φυσική/Γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Ανθρωπολογίας, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field που βρίσκεται στο Σικάγο των ΗΠΑ. Συνεργάστηκε στο παρελθόν με τα πανεπιστήμια Freiburg και Leiden και είναι υπεύθυνος για την ίδρυση του Εργαστηρίου Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, όπου διετέλεσε Διευθυντής Έρευνας και Επικεφαλής του Εργαστηρίου από το 1996-2021.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Κοινοπραξίας Αρχαιολογικής Τηλεπισκόπησης, βοηθός Έλληνας εκπρόσωπος στην επιστημονική επιτροπή για την Ειρήνη και την Ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Γεωφυσικών Διασκοπήσεων στην Αρχαιολογία (ΙSAP) και πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού Computer Applications & Quantitative Methods in Archaeology (CAA-GR).

Για να ακούσετε το 55ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/. Για να παρακολουθείτε τα επεισόδια μπορείτε να εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

#ScienceTalks. Μιλάμε για την Επιστήμη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










324