«Η βιωματική εμπειρία ως έμπνευση» Διάλεξη της συγγραφέως Feride Çiçekoğlu


Διάλεξη της πολυβραβευμένης συγγραφέως, σεναριογράφου και Καθηγήτριας Feride Çiçekoğlu είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Θέατρο ΑντίΛογος, στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας του ΑντίΛογου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στην έναρξη της εκδήλωσης με τίτλο «Η βιωματική εμπειρία ως έμπνευση», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έγινε παρουσίαση της προσκεκλημένης από τον Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Δρ Ahmet Yıkık ενώ ο Πρύτανης Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης καλωσόρισε την προσκεκλημένη. Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, φοιτητές, φοιτήτριες και αρκετοί άνθρωποι του πολιτισμού.

Στην παρουσίασή της η Καθηγήτρια Feride Çiçekoğlu αναφέρθηκε στα όσα έζησε κατά τη διάρκεια της τετράχρονης φυλάκισής της από τη δικτατορία του Κ. Εβρέν και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες αυτές μετουσιώθηκαν αρχικά στο πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο, «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» και αργότερα σε σενάριο για θεατρικό έργο που γυρίστηκε σε ταινία, αποσπώντας βραβείο σεναρίου στην Τουρκία και τις Κάννες. Ως μια δυναμική φωνή της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, που ανοίγεται σταθερά προς τον έξω κόσμο, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα βιώματα των προσφύγων μέσα από τις διηγήσεις Ελλήνων και Τούρκων που μετακινήθηκαν στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και στη νοσταλγία του χώρου καταγωγής, εμπειρίες που αποτέλεσαν το ερέθισμα για ένα άλλο της βιβλίο.

«Το να βάζεις τον πόνο της βιωματικής εμπειρίας σε ιστορίες είναι μαγικό. Οι ιστορίες επιζούν περισσότερο από τις λύπες. Ξεπερνούν σύνορα, κουλτούρες και γλώσσες» είπε χαρακτηριστικά η κα Çiçekoğlu.

Την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση για τη σημασία των βιωματικών εμπειριών και τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










451