Δύο νέα βραβεία νέου Ερευνητή 2022 σε ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου


 Στον Δρα Λένο Χατζηδημητρίου, Λέκτορα Ερευνητή στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» και στη Δρα Ιωάννα Χατζηγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής

Το αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο δυο επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέδειξε για ακόμη μια φορά το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας» και των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας».

  1. Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες & Μηχανική απονεμήθηκε στον Δρα Λένο Χατζηδημητρίου, Λέκτορα Ερευνητή στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής της ερευνητικής υποδομής του Κέντρου σε ευφυή συστήματα ηλεκτρικής ισχύος.

Ο Δρ Λένος Χατζηδημητρίου σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο στην Ηλεκτρολογική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο από λύσεις για την προηγμένη διασύνδεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το 2016 μέχρι το 2019 εργάστηκε στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και από το 2019 ανελίχθηκε σε Λέκτορα Ερευνητή.

Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στον έλεγχο ηλεκτρονικών ισχύος για ανανεώσιμες πηγές, σε ευφυή συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, στη διαχείριση, έλεγχο και ασφάλεια δικτύων ηλεκτρικής ισχύος. Έργο, με ιδιαίτερο αντίκτυπο και ουσιώδη συνεισφορά προς την πράσινη, ψηφιακή και ασφαλή μετεξέλιξη των συστημάτων ηλεκτροδότησης. 

Ο Δρ Χατζηδημητρίου έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη προηγμένων ερευνητικών υποδομών και εργαστηρίων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες φοιτητές και ερευνητές για σκοπούς εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, επιτρέποντας την επιβεβαίωση καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων σε πρωτότυπα και πιλοτικά συστήματα καθώς επίσης και σε ψηφιακά δίδυμα πραγματικών ενεργειακών υποδομών.

Μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει πέραν των 95 εργασιών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει εξασφαλίσει 14 ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις πέραν των 3.5 εκατομμυρίων ευρώ, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς.

Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για τον επιστημονικό και τεχνικό συντονισμό πολλαπλών ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται είτε από ανταγωνιστικά προγράμματα ή απευθείας από εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μεταφορά της γνώσης από τα πανεπιστήμια προς τη βιομηχανία. Πέρυσι έλαβε χρηματοδότηση για την ίδρυση της νεοφυούς καινοτόμου επιχείρησης Wise Wire Energy Solutions Limited, για πρωτοποριακές ψηφιακές λύσεις που απευθύνονται στη διεθνή αγορά για την ευφυή διαχείριση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε έξυπνα σπίτια και δίκτυα.

  1. Η Δρ Ιωάννα Χατζηγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμήθηκε με το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Η Επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε τη Δρα Ιωάννα Χατζηγιάννη ως μια νομική επιστήμονα που έχει επιδείξει εντυπωσιακά επιτεύγματα και έχει λάβει διεθνή αναγνώριση. Μέσα από το επιστημονικό της έργο έχει επηρεάσει σημαντικά τους τομείς των ρυθμιστικών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή.

Παρά το πρώιμο στάδιο της καριέρας της, έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό που συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών θεμάτων και εφαρμογών. Η επιτροπή έχει αναγνωρίσει την υποψηφιότητα του μονογράμματός της για το βραβείο SLS Peter Birks Book Prize for Outstanding Legal Scholarship. Η Δρ Χατζηγιάννη έχει ενεργό αρχείο ιστολογίων και διαδικτυακών περιοδικών, κάτι που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της ενασχόλησής της με τη διάχυση της γνώσης. Επιπρόσθετα, οι ηγετικές της ικανότητες αποδεικνύονται μέσω του ρόλου της ως συντονίστρια στο Διδακτορικό Πρόγραμμα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τέλος, η επιτροπή αναγνώρισε ότι τα μελλοντικά ερευνητικά της σχέδια είναι επιμελώς σχεδιασμένα και κατάλληλα για την περαιτέρω επιστημονική της ανάπτυξη, καθώς αποκαλύπτουν το όραμά της να εντοπίσει και να αναπτύξει πολύ σημαντικά θέματα, με δυνατότητα να επηρεάσει ευεργετικά το μέλλον της Κύπρου και όχι μόνο.

Η Ιωάννα Χατζηγιάννη πραγματοποίησε τις προπτυχιακές της σπουδές στη νομική στο Queen Mary University of London και τις μεταπτυχιακές σπουδές στο περιβαλλοντικό δίκαιο στο University College London. Το ερευνητικό της έργο, το οποίο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους, εστιάζει στην παγκόσμια εμβέλεια του ευρωπαϊκού δικαίου, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στις πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ ως εργαλείο επίτευξης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Κατέχει, επίσης, τη θέση επιμελήτριας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Law.

Η Δρ Χατζηγιάννη, που έλαβε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας-Νέος Ερευνητής» στη θεματική Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, διορίστηκε, αρχικά, ως Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το 2019, απ’ όπου ανελίχθηκε στη σημερινή της θέση. Πριν από τον διορισμό της ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Max Weber Programme, του European University Institute. Διετέλεσε Επισκέπτρια Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το 2014-2015 και στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο από το 2015-2016 στο King’s College London.

Προηγουμένως, εργάστηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με πλήρη υποτροφία στο King’s College London το 2017. Η διατριβή της με θέμα ‘The EU as a Global Regulator for Environmental Protection: A Legitimacy Perspective’ δημοσιεύθηκε ως μονογραφία και ήταν ανάμεσα στα επικρατέστερα βιβλία για το βραβείο SLS Peter Birks Book Prize for Outstanding Legal Scholarship.

Η απονομή των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας και η βράβευση των επιχειρήσεων και ερευνητών που διακρίθηκαν, καθώς και των καινοτόμων και ξεχωριστών ιδεών, πρακτικών και εφαρμογών τους, πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Τα Βραβεία απένειμε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










538