Ζηνώνειο:«Εξιστόρηση του εκπαιδευτικού επαγγελματισμού και της σχολικής γνώσης στο δημοτικό»


Διάλεξη από τις Αναπλ. Καθηγήτριες στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Παν. Κύπρου, Σταυρούλα Φιλίππου και Σταυρούλα Κοντοβούρκη

Πρώτη διάλεξη του 2023 για το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Μετατοπίσεις του εκπαιδευτικού επαγγελματισμού: Αξιοποιώντας ιστορίες ζωής εκπαιδευτικών δημοτικής των τελευταίων έξι δεκαετιών στην Κύπρο (δεκαετίες 1950-2010)». Την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023, οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταυρούλα Φιλίππου και Σταυρούλα Κοντοβούρκη, θα αναλύσουν πώς εκπαιδευτικοί δημοτικής εκπαίδευσης συγκροτούνται ως επαγγελματίες μέσα από ιστορίες ζωής 58 εκπαιδευτικών, έξι διαφορετικών «γενεών» που καλύπτουν τα τελευταία 60 περίπου χρόνια ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέσα 1950-μέσα 2010).

Η διάλεξη αυτή αντλεί από δυο ερευνητικά προγράμματα (Εσωτερικά Ερευνητικά Προγράμματα Πανεπιστημίου Κύπρου 2021-2023 και Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη - Πανεπιστημίου Κύπρου 2017-2019), στα οποία επιχειρείται η εξιστόρηση του εκπαιδευτικού επαγγελματισμού και της σχολικής γνώσης στο δημοτικό σχολείο στην Κύπρο «από κάτω προς πάνω,» όπως προκύπτει από πολλαπλές ημι-δομημένες βιογραφικές συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, τόπος καταγωγής και μόνιμης κατοικίας, είδος και μέγεθος σχολείων στα οποία εργάστηκαν, κ.λπ.), που σπούδασαν σε δημόσια εκπαιδευτήρια της Κύπρου και εισήλθαν στο επάγγελμα σε διαφορετικές δεκαετίες.

Συνδυάζοντας προσωπικές/βιογραφικές ιστορίες με την ανάλυση αρχειακού υλικού, ερμηνεύονται λόγοι και αφηγήματα σε συνάρτηση με ευρύτερα τοπικά, θεσμικά, κοινωνικοπολιτικά και διεθνή πλαίσια. Η εξιστόρηση, έτσι, αφορά τη δυναμική που αναπτύσσεται όταν στο προσωπικό ενυπάρχει το επαγγελματικό, όπως μαζί διατρέχονται από το κοινωνικό-πολιτικό. Η συγκεκριμένη εισήγηση εστιάζει στον εκπαιδευτικό επαγγελματισμό ως συνεχώς αναδυόμενο εν μέσω πολλαπλών πλαισίων με ιστορικότητα. Αυτή η αναγνώριση επιτρέπει τη συζήτηση του επαγγελματισμού ως ταυτόχρονα ρευστού και σταθερού: με συνέχειες και μετατοπίσεις στις αφηγούμενες εννοιολογήσεις επαγγελματισμού μέσω των οποίων οι εκπαιδευτικοί συγκροτούνται ως επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα με έντονη ποικιλία και πολλαπλότητα εντός και μεταξύ «γενεών».

Συντονιστής της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 μ.μ., θα είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Φωτίου. Μπορείτε να ακούσετε τη διάλεξη αυτή στο κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3EgzrBq.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










460