ΘΕΠΑΚ: Νόνα Μολέσκη, η «ομιλών θεατής» που μας έφερε σε επαφή με πράγματα που αξίζουν


Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» και το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου αποχαιρετούν με θλίψη τη στενή και πιστή φίλη της Αξιοθέας, τη φιλόλογο και κριτικό θεάτρου Νόνα Μολέσκη, η οποία έφυγε τραγικά πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού του τόπου μας.

Με την ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη της προς το θέατρο, αλλά και με τη διεισδυτική κριτική ματιά της, η Νόνα Μολέσκη στάθηκε δίπλα στο Θ.Ε.ΠΑ.Κ. από τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις του στηρίζοντας με τις επαινετικές και εποικοδομητικές κριτικές της την προσπάθεια του πανεπιστημιακού θιάσου. Είχε την εγρήγορση και την οξυδέρκεια να καταθέσει στα κείμενά της, από πολύ νωρίς, ότι κάθε παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «αποτελεί ένα μάθημα, μια έρευνα, μια εργασία μακράς διάρκειας και καταπληκτικής συνθετικότητας», ότι τα έργα του ρεπερτορίου του «χαρακτηρίζονται από ακριβή αίσθηση του μέτρου» και ότι οι διασκευές και τα κείμενα των παραστάσεών του «μπορεί να παρουσιάζουν αντικειμενικές δυσκολίες για ανέβασμα ακόμα και από επαγγελματίες».

Η λεπτουργημένη και τεκμηριωμένη γραφή της συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση και εδραίωση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. στον χρόνο, αλλά και στην προβολή της κυπριακής θεατρικής δημιουργίας, καθώς άνοιξε έναν ουσιαστικό διάλογο με το θεατρόφιλο κοινό, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα ζωντανό και εύρωστο περιβάλλον στο οποίο μπορούσε να αναπτυχθεί και να ακμάσει το ίδιο το θέατρο.

Η Νόνα Μολέσκη στήριζε σταθερά με την παρουσία της και το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιλέγοντας πάντα μια θέση ψηλά στο θεατράκι της Αξιοθέας, από την οποία θα μπορούσε να έχει πανοραμική εικόνα της σκηνής. Εκεί, σε αυτή τη θέση, το καλοκαίρι μπορεί να καθίσει κάποιος άλλος θεατής, αλλά στη θεατρική κριτική της Κύπρου η θέση της Νόνας Μολέσκη θα μείνει για πάντα κενή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στον σύζυγό της και φίλο της Αξιοθέας Γιώργο Μολέσκη και στους οικείους της.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










664