Το μεταναστευτικό ζήτημα σε διάλεξη στο Σαλαμίνιο


Σε επικείμενη διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου θα αναπτυχθεί, από τον εισηγητή Δρα Νίκο Περιστιάνη, Κοινωνιολόγο και Πρόεδρο του Ιδρύματος Universitas, το θέμα «Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και εμείς».

Ο Δρ Περιστιάνης, αρχικά θα εξετάσει θέματα που αφορούν στα χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού φαινομένου, απαντώντας ερωτήματα όπως το ποιοι είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτητές ασύλου, ποια δικαιώματα έχουν σε σχέση με τους πολίτες μιας χώρας, πώς έχουν καθοριστεί αυτά τα ζητήματα και πώς έχουν διαφοροποιηθεί διαχρονικά, με την εξέλιξη των σύγχρονων κρατών. Επιπλέον, θα εξηγήσει γιατί έχουν αυξηθεί οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό να γίνει κυρίαρχο θέμα στις μέρες μας.

Στη συνέχεια, ο εισηγητής θα αναλύσει την περίπτωση της Κύπρου: τις αρχικές ροές Κυπρίων προς το εξωτερικό, κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας, καθώς και το μεγάλο ζήτημα των ελληνοκύπριων προσφύγων το 1974 και τη μετέπειτα μετανάστευση για σκοπούς επιβίωσης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 παρουσιάστηκαν οι πρώτοι μεγάλοι αριθμοί ξένων μεταναστών στην Κύπρο και στα μέσα της δεκαετίας του 2010 οι μεγάλες ροές ξένων προσφύγων. Ο εισηγητής θα μιλήσει για τη στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για τους λόγους που υπήρξαν και υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στον χειρισμό των θεμάτων αυτών και εάν οι Ελληνοκύπριοι είναι ρατσιστές ή ξενοφοβικοί, ή αντίθετα δεν είναι τόσο διεκδικητικοί απέναντι στους ξένους που εκμεταλλεύονται τη φιλοξενία τους. Κινδυνεύει πραγματικά η Κύπρος από τους αυξημένους αριθμούς των ξένων;

Ολοκληρώνοντας τη διάλεξή του, ο εισηγητής, θα μεταφέρει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις παγκόσμιες τάσεις στα θέματα αυτά, μαζί με τους προβληματισμούς ως προς τη στάση που πρέπει να τηρούμε ως ένα μικρό και αδύναμο κράτος, με τα ιδιόμορφά του προβλήματα.

Τη διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, θα συντονίσει η κα Κατερίνα Χατζηστυλλή, Ιστορικός και Ερευνήτρια του Ιδρύματος Universitas. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διάλεξη δια ζώσης ή σε απευθείας σύνδεση από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, www.imconstantias.org.cy.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


362