Ζηνώνειο: Διάλεξη Δρος Αθανασίας Γιασουμή «Ο Πλάτων για την ψυχική υγεία και την αρετή»


Ζούμε σε μια φρενήρη εποχή, κατά την οποία ο κορωνοϊός, οι πόλεμοι, η εργασιακή πίεση, η αύξηση των τιμών και ο πληθωρισμός -μεταξύ άλλων- αποτελούν διαρκείς απειλές, αφενός, για την ψυχική μας υγεία και, αφετέρου, για την ηθική μας ακεραιότητα. Τί, όμως, ορίζεται ως ψυχική υγεία και τί ως ηθική ακεραιότητα, ή ως αρετή εν γένει; Συνδέονται, άραγε, η ψυχική υγεία με την αρετή και εάν ναι, με ποιο τρόπο; Δύναται κάποιος να είναι ψυχικά υγιής αλλά όχι ενάρετος, ή και το αντίστροφο; Μπορεί, δηλαδή, να είναι κάποιος ενάρετος, χωρίς να είναι ψυχικά υγιής;

Στην εν λόγω διάλεξη με θέμα: «Ο Πλάτων για την ψυχική υγεία και την αρετή: Ομοιότητες και διαφορές με τις σύγχρονες προσεγγίσεις», η εισηγήτρια Δρ Αθανασία Γιασουμή, Ειδική Επιστήμονας Διδασκαλίας και Ερευνητική Συνεργάτιδα του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα επιχειρήσει να εξετάσει αυτά τα ερωτήματα, πρώτα και κύρια, μέσα από την πλατωνική φιλοσοφία και ακολούθως, μέσα από τις σύγχρονες προσεγγίσεις, ώστε να ανιχνευθούν τυχόν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο. Το πρώτο μέρος της διάλεξης θα σκιαγραφήσει το ιστορικό πλαίσιο γύρω από το περιεχόμενο της έννοιας «ψυχή», εστιάζοντας στις δύο αντίρροπες φιλοσοφικές τάσεις στην αρχαία Ελλάδα: τη φυσική φιλοσοφία, που εκλαμβάνει την ψυχή ως κάτι υλικό κι ως εκ τούτο θνητό, και την πλατωνική φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία η ψυχή είναι κάτι άυλο και αθάνατο. Στο δεύτερο τμήμα, που αποτελεί και τον θεματικό πυρήνα της διάλεξης, θα εξεταστούν συγκριτικά οι πλατωνικές θεωρήσεις για τη σχέση ψυχικής υγείας και αρετής με τις σύγχρονες αντιλήψεις επί του ζητήματος.

Η ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος», της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στη Λάρνακα και είναι ανοικτή για το κοινό. Τη διάλεξη θα συντονίσει ο Δρ Χρίστος Χατζηιωάννου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ειδικός Επιστήμονας Διδασκαλίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Για όσες και όσους επιθυμούν να ακούσουν τη διάλεξη αυτή διαδικτυακά μπορούν να επισκεφθούν το κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3EgzrBq.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










659