Τεχνητή Νοημοσύνη. Υπολογιστική λογική και νέες εξελίξεις Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;


Οι υπολογιστές στον αιώνα μας ελέγχουν σχεδόν τα πάντα, από καρδιακούς βηματοδότες μέχρι αεροσκάφη. Σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να μειώσουν τις περιπτώσεις λάθους (ανθρώπινου ή μηχανικού) καταφεύγουν στη χρήση τυπικής λογικής και μαθηματικών για να διασφαλίσουν την ορθότητα των υπολογιστικών λύσεων. Πόσο ασφαλείς είναι λύσεις των μηχανών και πόσο βασίζεται ο άνθρωπος σε αυτές σήμερα;

Στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου #ScienceTalks, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Αντώνης Κάκας, μιλά για την ορθότητα μιας υπολογιστικής πράξης και εξηγεί γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία έρευνας στην τεχνολογία. Αναλύει επιπλέον τη θεωρία του μυαλού, επισημαίνει πιθανούς κινδύνους και αναφέρεται στις νομικές και ηθικές πτυχές αυτής της τεχνολογίας.

Ο κ. Κάκας ολοκλήρωσε της προπτυχιακές του σπουδές στα Μαθηματικά και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Υπολογιστική Επιστήμη και τη Θεωρητική Φυσική στο Imperial College, University of London. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Kings College του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε αρχισυντάκτης του «Computational Logic», του ενημερωτικού δελτίου του ευρωπαϊκού δικτύου αριστείας στην Υπολογιστική Λογική και είναι συνεκδότης (με τον Peter Flach) ενός πρόσφατου βιβλίου για την απαγωγή και την επαγωγή. Επίσης, υπήρξε το Εθνικό Σημείο Επαφής για τη φιλική προς τον χρήστη κοινωνία της πληροφορίας (IST), στο 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και επίδειξη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στην Υπολογιστική Λογική, την Απαγωγή, τον Μη Μονοτονικό Συλλογισμό, τη Μηχανική Μάθηση και τις εφαρμογές προγραμματισμού, διάγνωσης και ενοποίησης πληροφοριών.

Για να ακούσετε το 59ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επεισόδια κάνοντας εγγραφή στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










484