Πραγματοποιήθηκε στο ΠΚ εκδήλωση για τον εορτασμό του Κινέζικου Νέου Έτους 2023


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση για το Φεστιβάλ της Άνοιξης (Spring Festival), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών για το Κινέζικο Νέο Έτος 2023. Την εορταστική εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Cyprus Chinese Home Association.

Το Κινέζικο Νέο Έτος, γνωστό και ως Σεληνιακό Νέο Έτος ή Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ, είναι η πιο σημαντική από τις παραδοσιακές κινεζικές γιορτές.Το Κινέζικο Νέο Έτος βασίζεται σε μήνες που υπαγορεύονται από τους κύκλους της Σελήνης και γιορτάζεται μεταξύ τα τέλη Ιανουαρίου και τα μέσα Φεβρουαρίου. Κάθε ένα από τα δώδεκα ζώα του ζωδιακού κύκλου αντιστοιχεί σε ένα έτος με εναλλασσόμενη βάση. Φέτος είναι η Χρονιά του Λαγού.

Περισσότεροι από 300 παρευρισκόμενοι, φίλοι της κινεζικής κουλτούρας και του πολιτισμού, γιόρτασαν μέσα σε μία ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, τον ερχομό της νέας χρονιάς. Αρχικά, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες. Κατά την περίφημη τελετουργία ετοιμασίας Κινέζικου Τσαγιού, γεύτηκαν διάφορα είδη τσαγιού μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγείហστην Καλλιγραφία έγραψαν με κινέζικα ιδεογράμματα διάφορες ευχές για το Κινέζικο Νέο Έτος και τέλος δοκίμασαν της δυνατότητές τους στο παιχνίδι στρατηγικής Go.

Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη, του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, κ. Liu Yantao, της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κας Έλενας Αυγουστίδου-Κυριάκου και της Προέδρου του Cyprus Chinese Home Association, κας Hua Ling. Οι ομιλητές τόνισαν ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στην Κύπρο και προωθείται η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες της Κινέζικης διασποράς, Κύπριοι καλλιτέχνες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσικές και χορευτικές επιδείξεις, τόσο από την κυπριακή όσο και από την κινέζικη παράδοση που ενθουσίασαν το κοινό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










547