Σαλαμίνιο: Ο Ν. Περιστιάνης θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες για το μεταναστευτικό


Απαντήσεις σε ερωτήματα και ανησυχίες που απασχολούν την κοινωνία μας σε σχέση με το μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές προσφύγων και αιτητών ασύλου στην Κύπρο, έδωσε ο Κοινωνιολόγος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Universitas, Δρ Νίκος Περιστιάνης, σε διάλεξή του στο Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου, με θέμα «Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και εμείς».

Σύμφωνα με τον Δρα Περιστιάνη, η εικόνα που συχνά διαμορφώνεται, μέσα από δηλώσεις ή δημοσιεύματα στην κοινωνία σε σχέση με τους πρόσφυγες/μετανάστες, είναι θολή έως υπερβολική. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι έρευνες κοινής γνώμης ανέβαζαν τους μετανάστες στο 30% του πληθυσμού, ενώ το πραγματικό ποσοστό, όπως ανέφερε, ανερχόταν στο 7%. Στην Κύπρο, δήλωσε, η πλειοψηφία κατατάσσει στην πρώτη θέση τους μετανάστες/πρόσφυγες από την Αφρική, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από τη Συρία, την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις και ανησυχίες για την οικονομία και την αύξηση της ανεργίας λόγω των μεταναστευτικών ροών, ο Δρ Περιστιάνης παρουσίασε πίνακες από το 1995 μέχρι σήμερα, οι οποίοι καταδεικνύουν ότι η διακύμανση της ανεργίας ελάχιστα ή καθόλου επηρεάζεται από την έλευση ξένων εργατών και μεταναστών. Για παράδειγμα, είπε, μεταξύ του 2000 και του 2004, ο αριθμός των ξένων εργατών στην Κύπρο διπλασιάστηκε (από 26,398 έφθασε τις 51,610), ενώ η ανεργία σημείωσε αύξηση μόνο 0,2% και συνεχίστηκαν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Η εξήγηση, σύμφωνα με τον εισηγητή, είναι πως οι εργασίες που καταλαμβάνονται από τους ξένους εργάτες (οικιακές βοηθοί, ντελιβεράδες, αγροτικές εργασίες και άλλες χειρωνακτικές εργασίες) έχουν ελάχιστη ζήτηση μεταξύ των Κυπρίων. Ολόκληροι τομείς της κυπριακής οικονομίας, τόνισε, όπως η αγροτική αλλά και η ξενοδοχειακή οικονομία, θα αντιμετώπιζαν σοβαρό θέμα βιωσιμότητας χωρίς την παρουσία ξένων εργατών.        

Για τον κίνδυνο αύξησης της εγκληματικότητας εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών, ο Δρ Περιστιάνης, επισήμανε ότι οι μετανάστες εμπλέκονται κατά κύριο λόγο σε παραβιάσεις και μικροσυμπλοκές, ενώ στα σοβαρά εγκλήματα οι δράστες είναι Κύπριοι ή και εύποροι αλλοδαποί (Ρώσοι κ.ά.).

Τέλος, για τον κίνδυνο υπόσκαψης της εθνικής ταυτότητας και του πολιτισμού μας, ο εισηγητής χαρακτήρισε τους φόβους υπερβολικούς, όχι μόνο επειδή η ώσμωση του εθνικού μας πολιτισμού με ξένους λαούς και πολιτισμούς τον κατέστησε πιο ανθεκτικό και πιο πλούσιο, αλλά και επειδή εάν υπήρχε πραγματικός πολιτισμικός κίνδυνος, αυτός θα προερχόταν από ισχυρά έθνη με ηγεμονική θέση στον σύγχρονο κόσμο και το διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, όπως, για παράδειγμα, οι Η.Π.Α. Ολοκληρώνοντας, ο Δρ Περιστιάνης εξήγησε ότι η μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των μεταναστών με τον ντόπιο πληθυσμό και η ενσωμάτωσή τους στην οικονομία και την κοινωνία, θα ελαχιστοποιούσαν τους κινδύνους και τους φόβους που προβάλλονται και θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μοντέλο συμβίωσης, με ευεργετικά αποτελέσματα στην κοινωνική ανάπτυξη.

Τη διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι συντόνισε η κα Κατερίνα Χατζηστυλλή, Ιστορικός και Ερευνήτρια του Ιδρύματος Universitas.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










655