Εναλλακτική επίλυση διαφορών: Νέο πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης από το Π.Κ. 2022-2023


Το σεμιναριακό πρόγραμμα αποβλέπει στην παρουσίαση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών (ADR) και την βασική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις δύο κύριες μεθόδους μη δεσμευτικής επίλυσης: την διαμεσολάβηση (mediation) και την διαπραγμάτευση (negotiation) που αποτελεί το θεμέλιο της επίλυσης διαφορών και της συναλλακτικής πρακτικής. Το πρόγραμμα δομείται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι θεωρητικός/αναλυτικός και επικεντρώνεται: α) στην  προβληματική της επίλυσης διαφορών, β) στις κύριες μεθόδους επίλυσης διαφορών και τις μεταξύ τους διαφορές, γ) στις στρατηγικές και τακτικές επιλογές που προσφέρονται στους εμπλεκομένους και τους παραστάτες τους όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης μιας διαφοράς και δ) στη δυνατότητα πρόληψης διαφορών με τον κατάλληλο σχεδιασμό συμφωνιών και συστημάτων επίλυσης.

Ο δεύτερος άξονας είναι πρακτικός/βιωματικός, με την ενσωμάτωση στοιχειωδών παιγνίων, ασκήσεων διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης. Ο κορμός του μαθήματος αφορά σε βασικές έννοιες και πρακτικές συμβουλές αναφορικά με την διαπραγμάτευση και διαμεσολάβηση. Σε κάθε ενότητα, οι διδακτικοί στόχοι εξυπηρετούνται με τον συνδυασμό θεωρητικής παρουσίασης -- πρακτικής άσκησης -- ανατροφοδότησης και περαιτέρω θεωρητικής παρουσίασης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νομικούς (δικηγόρους, νομικούς λειτουργούς), στελέχη επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών και ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν / ενισχύσουν δεξιότητες διαπραγμάτευσης ή και διαμεσολάβησης.

Ενότητα 1η: Εισαγωγή (1 ώρα)/ Θεωρία και Πρακτική Διαπραγμάτευσης (3 ώρες)

Ενότητα 2η: Θεωρία και Πρακτική Διαμεσολάβησης (3 ώρες)

Ενότητα 3η: Στρατηγικές και σχεδιασμός συστημάτων επίλυσης διαφορών (3 ώρες)

Εισηγητής: Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ, Τμήμα Νομικής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής

Ο Νικήτας Ε. Χατζημιχαήλ είναι Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου και Ιστορίας Δικαίου στο Τμήμα Νομικής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Επίλυσης Διαφορών. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το διδακτορικό του από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (ΗΠΑ).   Πριν το διορισμό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2006) εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Oklahoma και το Université Libre de Bruxelles, με αυτοδύναμη διδασκαλία επίσης στο Harvard και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Βιετνάμ. Υπήρξε επίσης πιστοποιημένος από το CEDR διαμεσολαβητής και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με επαγγελματική εμπειρία κυρίως στο χώρο των εμπορικών συναλλαγών και της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας.

Εκτός από ευάριθμες δικές του εκδόσεις στην ελληνική, έχει δημοσιεύσει ή επιμεληθεί την έκδοση ξενόγλωσσων επιστημονικών εκδόσεων σε 7 διεθνείς εκδοτικούς οίκους και συγγράψει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο το δίκαιο των διεθνών συναλλαγών και της επίλυσης εμπορικών διαφορών, το συγκριτικό δίκαιο, την ιστορία των θεσμών και την μελέτη του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Διάρκεια προγράμματος: 9 ώρες

Γλώσσα & τρόπος διεξαγωγής: Προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα & με υβριδική παρακολούθηση

Πότε: Τρεις συνεδρίες, Σάββατο στις 4/3/2023 (9:30-12:30μ.μ.), 11/3/2023 (9:30-12:30μ.μ.), 18/3/2023

(9:30-12:30μ.μ.)

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν: Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλες/όλους (απόφοιτες/τοι & μη)

Εγγραφές: www.ucy.ac.cy/lifelong-learning   

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν τέλη συμμετοχής. Για όλα τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης, απαιτείται η ολοκλήρωση του κύκλου του σεμιναρίου. Εκτός από το πιστοποιητικό παρακολούθησης, στις/τους συμμετέχουσες/χοντες δίνεται παράλληλα και η δυνατότητα διεκδίκησης Πιστωτικών Μονάδων ECTS (για φοιτήτριες/τές) και Πιστοποιημένων Μονάδων ΠΔΣ (για επαγγελματίες). 

Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, Τ.: 22894356 (ώρες γραφείου), Ε.: alumni@ucy.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










551