Διάλεξη στο Ιεροκήπειον: Ηλεκτρονική υγεία και ολοκληρωμένος ιατρικός φάκελος πολίτη


Το σχέδιο δράσης και η νομοθεσία του οικοσυστήματος ηλεκτρονικής υγείας της Κύπρου με βάση τον περί Ηλεκτρονικής Υγείας, που ψηφίστηκε στις 19 Απριλίου 2019, καθώς επίσης η σχεδίαση και η ανάπτυξη ενός πρότυπου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για όλη την Κύπρο θα αναλυθούν σε διάλεξη του Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο. Εισηγητές της διάλεξης με θέμα: «Ηλεκτρονική υγεία και ολοκληρωμένος ιατρικός φάκελος πολίτη» θα είναι ο κος Χρίστος Ν. Σχίζας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και ο κος Κωνσταντίνος Σ. Παττίχης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η εν λόγω διάλεξη θα αναφερθεί στη νομοθεσία που καθιερώνει και ρυθμίζει την Ηλεκτρονική Υγεία ως το ενδεικνυόμενο, σύγχρονο μέσο προσφοράς υπηρεσιών υγείας, αλλά και ασφαλούς αποθήκευσης και διακίνησης διαβαθμισμένης προσβασιμότητας και επεξεργασίας της πληροφορίας της Υγείας από όλους τους εμπλεκόμενους. Βασική αρχή είναι ότι ο πολίτης έχει την ιδιοκτησία και την κυριότητα των δεδομένων της υγείας του.

Η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) αποτελεί το θεσμικό όργανο, το οποίο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα έχει ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο για όλα τα θέματα ηλεκτρονικής υγείας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διασυνοριακό επίπεδο. Στη συνέχεια, οι εισηγητές θα αναφερθούν στη σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός πρότυπου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ), ο οποίος θα είναι διαλειτουργικός, ασφαλής, ασθενοκεντρικός και πλήρως συμβατός με την εθνική νομοθεσία περί ηλεκτρονικής υγείας, καθώς και με άλλες εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Το έργο αυτό, με το όνομα “Ολοκληρωμένο Εθνικό Οικοσύστημα Ηλεκτρονικής Υγείας - eHealth4U”, είναι ένα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που συντονίζει το εργαστήριο ηλεκτρονικής υγείας του Τμήματος Πληροφορικής και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοιατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέσα από μια κοινοπραξία οκτώ φορέων, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Τη διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, θα συντονίσει ο Δρ Φυλακτής Κωνσταντινίδης, Γενικός Χειρουργός. Επιπλέον, θα μεταδίδεται μέσω του ραδιοσταθμού «Ράδιο Πάφος Παγκύπρια» στις συχνότητες 93.7 FM (Πάφος), 98.8 FM (Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστο, Πόλη Χρυσοχούς), 95.5 FM (Λεμεσός) και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα: www.radiopafos.com.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.

 

Τέλος ανακοίνωσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










297