#ScienceTalks: Τι είναι η πολιτισμική κριτική;


Φιλοξενούμενος ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Χριστιάς.

Τι έρχεται πρώτα στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τη λέξη πολιτισμός; Όπερα ή μπαλέτο; Τη μουσική παράσταση μιας συμφωνίας του Μότσαρτ ή μια έκθεση του Ρέμπραντ; Τι πιστεύετε ότι κάνει τους ανθρώπους αυτό που είμαστε; Ο πολιτισμός προφανώς παίζει ρόλο, αλλά πόσο μεγάλο ρόλο; Είναι ο πολιτισμός μόνο η πηγή της ταυτότητάς μας;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη φύση είναι το θεμέλιο του πολιτισμού, άλλοι ότι ο πολιτισμός είναι το θεμέλιο της ανθρώπινης ταυτότητας. Πώς έχει διαμορφωθεί η πολιτισμική κριτική μέχρι σήμερα και ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τους διανοητές;

Τις απορίες μας λύνει στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου #ScienceTalks, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Χριστιάς.

Ο Παναγιώτης Χριστιάς αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Δίπλωμα). Συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία, τις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, το Paris 5 René Descartes και την EHESS στο Παρίσι, όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία και στη Φιλοσοφία. Ειδικεύεται στην πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία και την πολιτισμική κριτική. Έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά έργα σε επτά γλώσσες. Μετά το έργο του για τις συγγένειες του Παύλου με την πλατωνική σκέψη (Platon et Paul au bord de l'abîme. Pour une politique katéchontique, Paris, Vrin, 2014), ετοιμάζει ένα βιβλίο για τις αριστοτελικές επιρροές του Edmund Burke (Edmund Burke or the Mirror of Reason -προσωρινός τίτλος- Boston-Leiden, Brill). Η παρούσα έρευνά του εστιάζει στο ευρωπαϊκό πνεύμα και τις πολιτικές μορφές (έθνος κράτος, αυτοκρατορία, εκκλησία). Έχει συνεργαστεί σε πολλές περιπτώσεις με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε θέματα κοινωνικής δημοκρατίας, δημόσιων ελευθεριών, στρατηγικής ανάλυσης μάρκετινγκ, ενώ είναι και τακτικός συνεργάτης αρθρογράφος της Καθημερινής της Κυριακής Κύπρου.

Για να ακούσετε το 61ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επεισόδια κάνοντας εγγραφή στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










411