Βραβείο στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» για προώθηση της Ανοιχτής Επιστήμης


Ακόμα μια διάκριση για το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς βραβεύτηκε με το βραβείο YERUN Open Science Award 2022 από το Δίκτυο Νέων Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων (YERUN), για την υιοθέτηση και εφαρμογή καλών πρακτικών με στόχο την προώθηση της Ανοιχτής Επιστήμης (Open Science).

Ανοικτή επιστήμη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορίζεται ως η συνεχής εξέλιξη του τρόπου διεξαγωγής της έρευνας και οργάνωσης της επιστήμης. Η Ανοικτή Επιστήμη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα, συνεργάζονται οι ερευνητές, διαμοιράζεται η γνώση και οργανώνεται η επιστήμη.

Το Κέντρο Αριστείας «Κοίος», αναγνωρίζοντας τη σημασία της διάχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων, εισήγαγε και εφάρμοσε μια σειρά από πρακτικές για να προωθήσει την Ανοιχτή Επιστήμη, τα Ανοιχτά Δεδομένα (Open Data) και την αναπαραγώγιμη έρευνα (reproducible research). Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο δημιούργησε το KIOS Open Knowledge portal, στο οποίο υπάρχουν αναρτημένες επιστημονικές δημοσιεύσεις, δεδομένα (datasets) και εργαλειοθήκες λογισμικού (software toolkits), την ψηφιακή βιβλιοθήκη για αποθήκευση δεδομένων και κώδικα, καθώς και την πλατφόρμα για αναπαραγώγιμη έρευνα, μέσω της οποίας η ερευνητική κοινότητα μπορεί να αξιοποιήσει αποτελέσματα του Κέντρου για την προώθηση της έρευνας. Επιπροσθετα, το «Κοίος» ανέπτυξε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (διαθέσιμη σε Google και App Stores), η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να συλλέγουν δεδομένα από τους διάφορους αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στα κινητά τους τηλέφωνα και να τα κοινοποιούν με τη συγκατάθεσή τους για ερευνητικούς σκοπούς. Με αυτό τον τρόπο το Κέντρο συμβάλλει στην προώθηση της Επιστήμης των Πολιτών (Citizen Science), καθώς οι πολίτες αποκτούν ενεργή συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα.

Tο Δίκτυο Νέων Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων, από την ίδρυσή του το 2016, έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση της Ανοιχτής Επιστήμης και ο σκοπός αυτού του βραβείου είναι να επιβραβεύσει καλές πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που ανήκουν στο Δίκτυο. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 37 αιτήσεις από Πανεπιστήμια που ανήκουν στο Δίκτυο, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή. Η αίτηση του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι μία από τις πέντε που βραβεύτηκαν.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14 Φεβρουαρίου 2023.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










264