Το Πανεπ. Κύπρου συντονίζει το έργο «Ελληνική κληρονομιά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και ταυτότητα»


Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Twinning (HORIZON-WIDERA-2021 ACCESS) με την ονομασία GrECI (Greek Heritage in European Culture and Identity, «Ελληνική Κληρονομιά στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Ταυτότητα») στο Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», στην Πανεπιστημιούπολη. Το πρόγραμμα αποτελεί  συνεργασία τριών πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Όσλο Νορβηγίας και Πανεπιστήμιο Franche-Comté Γαλλίας), με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δρ. Νατάσσα Κωνσταντινίδου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Η Πρέσβης της Γαλλίας, η Διευθύντρια του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, εκπρόσωποι των τριών συνεργαζόμενων πανεπιστημίων (εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Μάρτιν Hinterbeger, και η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Καθηγήτρια Μαρία Παρανή), καθώς και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου χαιρέτισαν τη συνάντηση και καλωσόρισαν το ακροατήριο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι από τα τρία πανεπιστήμια παρουσίασαν την ιδέα και το υπόβαθρο του έργου, καθώς και τους τέσσερις ερευνητικούς του άξονες.

Το πρόγραμμα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δρ. Νατάσσα Κωνσταντινίδου). Τα επόμενα τρία χρόνια, η κοινοπραξία του έργου στοχεύει να διερευνήσει τις πολύπλοκες ιστορικές διαδικασίες πολιτιστικής πρόσληψης και οικειοποίησης που διαμόρφωσαν την ιδέα ότι η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας είναι ένας από τους «πυλώνες» του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού και ταυτότητας.  Θα διερευνήσει μια βασική φάση αυτής της διαδικασίας: την πρόσληψη και οικειοποίηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη (15ος-17ος αιώνας), από την «επανανακάλυψη» της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας έως την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό πολιτισμικό και πνευματικό τοπίο.  Το διεπιστημονικό και διεθνές πλαίσιο του GrECI θα ασχοληθεί με αυτό το σύνθετο ιστορικό θέμα μέσα από μια σειρά ερευνητικών συναντήσεων. Το ερευνητικό πρόγραμμα θα εξετάσει επίσης ορισμένα από τα συμφραζόμενα αυτού του θέματος για τις σημερινές αντιλήψεις περί της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω ενός θερινού σχολείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μιας συνάντησης δικτύωσης και προβολής του έργου στο Maison de l’Europe, στη Franche-Comté στη Γαλλία.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν και οι ερευνητικοί θεματικοί άξονες. Η Δρ. Νατάσσα Κωνσταντινίδου εστίασε στην Ιστορία του Βιβλίου και μίλησε για το «Ελληνικό Βιβλίο και τον Κοινό Πολιτισμό της Ευρώπης».  Η Καθ. Marie Barral-Baron επικεντρώθηκε στην Ιστορία των Ιδεών (με έμφαση στη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση) και μίλησε για τον «Ελληνισμό και τις Θρησκευτικές Ταυτότητες της Ευρώπης». Ο Καθ. Han Lamers εστίασε στη Γλώσσα και Λογοτεχνία, συζητώντας τη θεματική «Ελληνική Γλώσσα και τις Ευρωπαϊκές Ταυτότητες».  Τέλος, η Δρ. Cristina Manzetti επέστησε την προσοχή του κοινού  στην Πολιτιστική Κληρονομιά και τα Ψηφιακά Μέσα και εξήγησε την προσέγγισή της με θέμα «Η Υλική Κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας: Ένας Κοινός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός;».

Το τρίτο μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση της μεθοδολογίας υλοποίησης του έργου, των συγκεκριμένων πακέτων εργασίας και του χρονοδιαγράμματος. Αυτό το μέρος περιελάμβανε παρουσίαση από τη συντονίστρια ενός άλλου προγράμματος Τwinning, την Δρ. Σταυρούλα Κωνσταντίνου. Η Δρ. Κωνσταντίνου έκανε μια περιγραφή των εμπειριών της από τον συντονισμό  του NetMAR (Network for Medieval Arts and Rituals), και κατόπιν ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους σχετικά με την πρόοδο του έργου. Το πρώτο εργαστήριο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούνιο, με θέμα «Ελληνικά Βιβλία στη Δύση και Κοινός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός: Έκδοση και Κυκλοφορία».

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος, στο www.greci-twinning.org .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










447