Το Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΠΚ εκφραζει θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Β. Δερτιλή


 Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Β. Δερτιλή, που σηματοδοτεί μια μεγάλη απώλεια για την ελληνική επιστημονική κοινότητα.  Ο Γ. Δερτιλής (Αθήνα 1939 – Κύθηρα 2023), ιστορικός, πανεπιστημιακός δάσκαλος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συγγραφέας, μέλος της Academia Europaea, της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων, ελληνικών και γαλλικών, με το έργο και την προσωπικότητά του ήταν μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνικής ιστοριογραφίας. Εργάστηκε για δεκαετίες με πάθος, ενθουσιασμό και αφοσίωση και ενέπνευσε εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, νέους και νέες ιστορικούς, στα Πανεπιστήμια όπου εργάστηκε ή δίδαξε (στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ στην Αθήνα, στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι, στο St. Antony’s College στην Οξφόρδη, στο European University Institute στη Φλωρεντία, στο Harvard University στις ΗΠΑ).

Ο Γ. Β. Δερτιλής είχε πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο, με κορωνίδα την «Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, 1830-1920» (πρώτη έκδοση, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004) και την «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας, 1750-2015» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018). Παράλληλα, είχε τεράστια συμβολή με το ερευνητικό και διδακτικό του έργο στη θεμελίωση και την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο εκλιπών διατηρούσε επιστημονικούς δεσμούς και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Ήταν ένας από τους πρώτους επισκέπτες καθηγητές που δίδαξαν Ιστορία στο Πανεπιστήμιό μας, πριν από την ίδρυση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κατά το ακαδημαϊκό έτος 1995-1996. Μετείχε σε εκδηλώσεις, σεμινάρια και επιστημονικές επιτροπές του Τμήματος και συνεργάστηκε με μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού μας. Το κόστος της απώλειάς του, και για αυτούς τους λόγους, είναι και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου βαρύ.

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου συλλυπείται την οικογένεια του σπουδαίου Έλληνα ιστορικού και ξεχωριστού ανθρώπου Γιώργου Β. Δερτιλή.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Η πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










391