#ScienceTalks. Διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα: εφαρμογές και αδυναμίες


O Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης

Διεθνές Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που διέπει τις σχέσεις των υποκειμένων του, δηλαδή τα κράτη (Πολιτείες), τις εδαφικές οργανώσεις αμφίβολου πολιτειακού χαρακτήρα, τους διεθνείς οργανισμούς καθώς και, επί εξαιρετικών περιπτώσεων, πρόσωπα. Στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο αναγνωρίζονται ευρέως διάφορα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόσχονται σε όλα τα ανθρώπινα όντα προστασία από συγκεκριμένες σοβαρές βλάβες που μπορεί να τους προκληθούν στο εσωτερικό της χώρας όπου ζουν ή στο εξωτερικό.

Μήπως με αυτήν τη “δύναμη” που έχει το διεθνές δίκαιο, εκτός από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων έχει και την ικανότητα να διαιρεί τους ανθρώπους σε διαφορετικές κοινότητες, να δημιουργεί insiders και outsiders, να αντιπαραθέτει την εθνικότητα έναντι της εθνότητας;

Στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου #ScienceTalks, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης εξηγεί πώς διαμορφώθηκε το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πώς δεσμεύονται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το διεθνές δίκαιο και με ποιον τρόπο προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «κοινοτικές» έννοιες που απορρέουν από το ίδιο το σύστημα της ΕΕ.

Ο Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης διδάσκει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου και έλαβε το διδακτορικό του στο Διεθνές Δίκαιο το 2003. Είναι, επίσης, τακτικός επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble και στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Institut des Relations Internationales) στο Παρίσι, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και του Κάουνας στη Λιθουανία, και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Amsterdam και στο McGill στο Μοντρεάλ.

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Νόμου περί Φυλακών, της Επιτροπής για Πρόσφυγες και Μετανάστες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ενώ είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Από το 2014 μέχρι το 2021 ήταν μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό και συμμετείχε στις διασκέψεις για την Κύπρο στην Ελβετία το 2017 και το 2021. Είναι ο συντάκτης του προσχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ έχει προσκληθεί πολλές φορές σε επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων ως εμπειρογνώμων για διάφορα ζητήματα, όπως είναι η ευθανασία, η σύγκρουση συμφερόντων, τα δικαιώματα των φυλακισμένων και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, οι δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις του στην Κύπρο και το εξωτερικό στρέφονται γύρω από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στις εθνικές έννομες τάξεις, το δίκαιο των Ηνωμένων Εθνών, με έμφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας, την αναγνώριση κρατών, και το Κυπριακό πρόβλημα.

Το 2017 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για να ακούσετε το 62ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επεισόδια κάνοντας εγγραφή στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργό Α, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

#ScienceTalks. Μιλάμε για την Επιστήμη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










311