ΤΕΠΑΚ/ PATFox: Ενημέρωση στις Βρυξέλλες για τις Στρατηγικές αγωγές στην παρουσία της Προέδρου του ΕΚ


Εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των ευρωβουλευτών και του κοινού για τις «Στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής», γνωστές με το αγγλικό ακρωνύμιο «SLAPP» (Strategic lawsuits against public participation), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), στις Βρυξέλλες, στην παρουσία και της Προέδρου του ΕΚ, Roberta Metsola.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PATFox (Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression), στο οποίο συμμετέχει και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μαζί με άλλους 10 εταίρους από Γερμανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δωρέαν εκπαίδευση δικηγόρων από τα έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σχετικά με την υπεράσπιση έναντι των στρατηγικών αγωγών. Η συντονίστρια του προγράμματος στην Κύπρο, είναι η Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ, Μαρια Καπαρδή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθη συζήτηση ανάμεσα στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες για τις προκλήσεις και της αδυναμίες των υφιστάμενων νομοθεσιών και για την ανάγκη εναρμόνισής τους με την Οδηγία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των προσώπων που προβαίνουν σε ενέργειες συμμετοχής του κοινού από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και τη φίμωσή τους.

Πριν από ένα χρόνο, έντεκα οργανώσεις από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να εξοπλίσουν τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία για την αποτελεσματική υπεράσπιση των θυμάτων έναντι καταχρηστικών αγωγών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως μία από τις βασικές προκλήσεις για το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα PATFox, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, φέρνει το θέμα αυτό στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και συνενώνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

Πέραν της προτεινόμενης οδηγίας, η Ευρωπαική Επιτροπή εισηγείται μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων και γενικά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και η κατάρτιση των επαγγελματιών του νομικού κλάδου, την οποία η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως "ζωτικής σημασίας". Το εν λόγω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Η εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με οικοδεσπότη τον Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ(LIBE), Juan Fernando López Aguilar, έφερε κοντά τους εταίρους του προγράμματος και εμπλεκομένους φορείς, συμπεριλαμβανομένων μερικών εκ των σημαντικότερων εμπειρογνωμόνων της Ευρώπης, ασκούμενων δικηγόρων, νομικών και ακαδημαϊκών. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης σε σχέση με αυτό το θέμα και η ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων και εναρμόνιση με την προτεινόμενη Οδηγία, η οποία, σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΕΚ, θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον Μάιο του 2024.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία, στις 22 Νοεμβρίου 2022, στα γραφεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το πρώτο εργαστήριο για επαγγελματίες νομικούς/δικηγόρους.

Η δεύτερη φάση εκπαιδευτικών εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Οι δικηγόροι, δημοσιογράφοι ή άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτά τα εργαστήρια, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα (email) στη Συντονίστρια του προγράμματος στην Κύπρο, Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ Μαρια Καπαρδή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση maria.kapardis@cut.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










264