Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν. Κύπρου


  Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγορεύεται στις 9 Μαρτίου 2023 ο ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος όπως καταγράφεται στο ψήφισμα που θα αναγνώσει ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Martin Hinterberger, πρόκειται για ένα εμβριθή φιλόλογο, ακάματο ερευνητή, οξυδερκή κριτικό, ανθολόγο, επιμελητή, και εκδότη που με το στοχαστικό, πολύτροπο και πολυσχιδές έργο του φώτισε με λόγο έγκυρο και νηφάλιο γνωστικά πεδία, έργα και πρόσωπα της σύγχρονης πνευματικής ζωής και δίδαξε με το παράδειγμά του την αφοσίωση στην επιστήμη, τον ζήλο, το ήθος και την αγάπη για την ελληνική γλώσσα, συμβάλλοντας στην καταξίωση της νεοελληνικής φιλολογικής επιστήμης και γενικότερα των ανθρωπιστικών σπουδών.

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, θα προσφωνήσει την Τελετή Αναγόρευσης, ενώ το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου, θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Παντελής Βουτουρής.  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Ανάγνωση και ποιητική δημιουργία», ο κ. Δασκαλόπουλος θα αναλύσει την ανάγνωση και την ποίηση ως δύο λειτουργίες που προϋποθέτουν το βιβλίο, ένα από τα σημαντικότερα αποκτήματα του πολιτισμού μας. Θα παραθέσει επίσης τα βασικά χαρακτηριστικά της αναγνωστικής εμπειρίας όπως έχει καταγραφεί από διάφορες επιστήμες και θα παρουσιάσει πως η ανάγνωση τροφοδοτεί τη λογοτεχνική παραγωγή.

Ο εξαίρετος ποιητής και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος σπούδασε νομικά και έλαβε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να γράφει ποιήματα από τα φοιτητικά του χρόνια και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα δώδεκα ποιητικές συλλογές. Παράλληλα ασχολείται από τη δεκαετία του 1970 με τη σύνταξη βιβλιογραφιών για Έλληνες ποιητές και πεζογράφους. Μεταξύ άλλων, εξέδωσε σε αυτοτελείς τόμους ή δημοσίευσε σε περιοδικά βιβλιογραφίες για τους: Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελο Σικελιανό, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Κ.Π. Καβάφη, Ζήσιμο Λορεντζάτο, Ρόδη Ρούφο, Τίμο Μαλάνο, Αλέξανδρο Κοτζιά, Γ.Π. Σαββίδη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νόρα Αναγνωστάκη.

Η Τελετή Αναγόρευσης που θα αρχίσει στις 7:00 μ.μ., θα λάβει χωρα στην Αίθουσα 010 του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της Πανεπιστημιούπολης και θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube www.youtube.com/user/UNIVERSITYOFCYPRUS.

Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο www.ucy.ac.cy/ucyevents μέχρι τις 8 Μαρτίου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες αποτεθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, τηλ. 22894331/47.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










535