Διάλεξη στο Σαλαμίνιο: Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού 20 Ιουλίου μέχρι μετά τις 14 Αυγούστου 1974


Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί ότι μέσω της δράσης του 361 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ) παρουσιάζεται μεγάλο κομμάτι των συμβάντων στο «ανατολικό μέτωπο» του πολέμου καθ’ όλη τη διάρκειά του, από τις 20 Ιουλίου 1974 μέχρι και μετά τις 14 Αυγούστου 1974. Η δράση του 361 ΤΠ βρίθει γεγονότων. Στη διάλεξη του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, με θέμα «Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974», εισηγητής θα είναι ο Δρ Χάρης Αλεξάνδρου, Ειδικός Επιστήμονας Διδασκαλίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η έρευνα δεν στηρίχθηκε μόνο στις πολύωρες προσωπικές αφηγήσεις 163 πρωταγωνιστών, αλλά αυτές συνδυάστηκαν, διασταυρώθηκαν και εμπλουτίστηκαν με πλούσιο αρχειακό υλικό από στρατιωτικά αρχεία που πρώτη φορά τυγχάνουν συστηματικής μελέτης.

Το 361 ΤΠ με έδρα το Σιχαρί της επαρχίας Κερύνειας κάλυπτε με τα φυλάκιά του ένα ευρύ μέτωπο 20 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινούσε από την Άσπρη Μούττη επί του Πενταδακτύλου, περνούσε από το Δίκωμο και κατέληγε στη Μια Μηλιά. Αυτό το εκτενές μέτωπο κλήθηκε να υπερασπιστεί από τις 20 Ιουλίου 1974, έχοντας απέναντί του επίλεκτες τουρκικές δυνάμεις και εχθρική υπεροπλία. Η τραγωδία για το προσωπικό του Τάγματος κορυφώθηκε στις 14 Αυγούστου 1974 όταν βρέθηκε να υπερασπίζεται ένα άλλο ευρύ μέτωπο, σε μια άγνωστή του περιοχή, στα βόρεια του Πενταδακτύλου αυτή τη φορά, από τον Παχύαμμο Κερύνειας, μέχρι τους πρόποδες του Πενταδακτύλου. Συνολικός τραγικός απολογισμός της έντονης πολεμικής δράσης του 361 ΤΠ, 87 πεσόντες και αγνοούμενοι, 45 αιχμάλωτοι και 42 τραυματίες.

Μέσα από την ομιλία δεν θα αναδειχθούν μόνο τα γεγονότα και η δράση του Τάγματος, αλλά και η έλλειψη συντονισμού, η ολιγωρία και τα τραγικά σφάλματα, που οδήγησαν στην απώλεια μεγάλου αριθμού αξιωματικών και στρατιωτών του Τάγματος και τελικά στην παράνομη κατοχή της μισής μας σχεδόν πατρίδας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, στις 19:00, στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, με συντονιστή τον Δρα Λάμπρο Γ. Καούλλα με Αστυνομικές Σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπάρχει, επιπλέον, η δυνατότητα παρακολούθησης της διάλεξης σε απευθείας σύνδεση από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, www.imconstantias.org.cy.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










461