Νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «TESTARΕ» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Συντονίζει η Νέα Στρατηγική Μονάδα Υποδομής «Degradation Lab»

Για την Ενίσχυση της Αριστείας στην Αξιολόγηση της Μακροπρόθεσμης Σταθερότητας και Αξιοπιστίας Φωτοβολταϊκών Νέας Γενιάς

 Μια νέα συνεργασία φέρνει κοντά τέσσερις οργανισμούς από Κύπρο, Βέλγιο, Γερμανία και Ισραήλ, για την υλοποίηση του νέου ερευνητικού έργου με ακρωνύμιο «TESTARE» και με τίτλο «TwinningforexcellenceinTEstingnewgenerationPV: Long-termSTAbilityandfieldReliability». Συντονιστής του έργου είναι τοDegradationLab, μια νέα στρατηγική μονάδα υποδομής του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το έργο «TESTARE» έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης «Twinning» για τη «Διεύρυνση της συμμετοχής και διάδοση της αριστείας» του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη». Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε €1,499,996.25 και η χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι €557,500.00. Η ομάδα του έργου απαρτίζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από πρωτοπόρα ερευνητικά ιδρύματα στον τομέα νέων τεχνολογιών φωτοβολταϊκών λεπτών-υμενίων, συγκεκριμένα το Δια-πανεπιστημιακό Κέντρο Μικροηλεκτρονικής (Interuniversity Microelectronics Centre, IMEC) - Βέλγιο, το Ινστιτούτο Fraunhofer για Ηλιακά Ενεργειακά Συστήματα (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems) - Γερμανία και το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (Ben-Gurion University of the Negev, BGU) - Ισραήλ.

Μέσω του έργου «TESTARE», το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα δικτυωθεί με κορυφαίους διεθνώς ερευνητικούς οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση αριστείας και ικανότητα καινοτομίας του DegradationLab του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας στον τομέα της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και αξιοπιστίας νέων και αναδυόμενων φωτοβολταϊκών τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες.

Οι βασικές δραστηριότητες του έργου θα περιλαμβάνουν τη μεταφορά γνώσης, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εταίρων, τη δικτύωση με τη βιομηχανία και την από κοινού χρήση ερευνητικών υποδομών. Επιπρόσθετα, το έργο θα επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των ικανοτήτων διαχείρισης και διοίκησης έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ερευνητικού του οικοσυστήματος. Ταυτόχρονα, οι εταίροι του έργου από το εξωτερικό θα έχουν πολλαπλά οφέλη, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Middle East and North Africa - MENA).

Στο πλαίσιο του «TESTARE» θα εκπονηθεί ερευνητική εργασία σε συνάρτηση με όλες τις δραστηριότητες μετάδοσης τεχνογνωσίας. Αυτή θα εστιάζει στην αξιολόγηση της απόδοσης, της σταθερότητας και της διάρκειας ζωής, σε πραγματικές και εργαστηριακές συνθήκες, καινοτόμων φωτοβολταϊκών συστημάτων περοβσκίτη (perovskite) σε πυρίτιο σε διατάξεις πολλαπλής επαφής (silicon tandem modules), οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά υποσχόμενες για χαμηλού κόστους και υψηλής ευελιξίας φωτοβολταϊκά, κατάλληλα για ενσωμάτωση και στο αστικό περιβάλλον.

Το έργο «TESTARE» αναμένεται να οδηγήσει σε μακροχρόνιους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των εταίρων και θα ενισχύσει το σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου.

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης του ερευνητικού έργου «TESTARE» ήταν η 1η Ιανουαρίου 2023 και το έργο θα έχει διάρκεια 36 μηνών. Η εναρκτήρια συνάντηση των μελών της κοινοπραξίας του έργου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2023.

Το έργο «TESTARE» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση [Αρ. Συμφωνίας Επιχορήγησης 101079488].

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τη συντονίστρια του έργου, Δρ. Μαρία Χατζηπαναγή (τηλ.: +357 22892287, ηλ. ταχυδρομείο: hadjipanayi.maria@ucy.ac.cy) ή τον Καθηγητή Γεώργιο Η. Γεωργίου (τηλ.: +357 22892272, ηλ. ταχυδρομείο: geg@ucy.ac.cy).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










528