Πραγματοποιήθηκε το “CA21165 2nd Management Committee Meeting / Workgroup Meeting” στην Κύπρο


Με τοπικό διοργανωτή το Κέντρο Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα

Στις 3 και 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το "CA21165 2nd Management Committee Meeting / Workgroup Meeting” με τοπικό διοργανωτή το Κέντρο Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πισσούρι στη Λεμεσό και σε αυτή έλαβαν μέρος καταξιωμένοι ερευνητές επιστημονικών και ιατρικών ομάδων από δεκαεννέα συνολικά χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COST (European Cooperation in Science and Technology) με τίτλο PerMediK (Personalized Medicine in chronic kidney disease: Improved outcome based on Big Data, COST Action CA21165) αφορά στο έργο που συντονίζεται από τον Καθηγητή Joachim Jankowski, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Καρδιαγγειακής Έρευνας (Πανεπιστήμιο Aachen, Γερμανία). Κύριος στόχος του έργου είναι η καλύτερη κατανόηση και προώθηση της ιατρικής ακριβείας στη Χρόνια Νεφρική Νόσο μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της πληθώρας πολυδιάστατων  ογκωδών δεδομένων (Big Data) που παράγονται από τη διεθνή ερευνητική κοινότητα.

Η εν λόγω δράση τονίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης μίας πολυεπιστημονικής πλατφόρμας επικοινωνίας συγκεντρώνοντας την πανευρωπαϊκή εμπειρογνωμοσύνη η οποία αντιπροσωπεύεται από ποικίλα επιστημονικά πεδία (νεφρολογία, βιοπληροφορική, βιοδείκτες και ανάπτυξη φαρμάκων), προέλευση (ακαδημαϊκή κοινότητα, βιομηχανία, σύνδεσμοι με φορείς χάραξης πολιτικής και ομάδες ασθενών) και επίπεδα σταδιοδρομίας.

Στο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κύπρο κοινοποιήθηκαν στοιχεία που αφορούν στην παγκόσμια επιδημία της ΧΝΝ και συζητήθηκαν τρόποι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ασθενών των οποίων η περίθαλψη κοστίζει πέραν των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος επηρεάζοντας 11-13% του πληθυσμού. Οι επιστήμονες-ερευνητές που συμμετέχουν στη δράση αυτή αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια στασιμότητα στην ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών φαρμάκων για τις διάφορες μορφές ΧΝΝ. Αναδύεται αδήριτη η ανάγκη αξιολόγησης των υφιστάμενων δεδομένων μέσα από κοινές συναντήσεις και συζήτηση για νέες προσεγγίσεις πρόληψης και θεραπείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










286