Ο Υπ. Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος στο #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου


Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την πανδημία, οι κυβερνήσεις έλαβαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επέφεραν μια πρωτόγνωρη για καιρό ειρήνης προσωρινή περιστολή ορισμένων εκ των θεμελιωδέστερων συνταγματικών δικαιωμάτων. Άραγε πλήγηκε το σύστημα προστασίας των δικαιωμάτων μέσα από αυτήν τη διαδικασία;

Στα τέλη του 18ου αιώνα, συντελέστηκαν σημαντικές  κοινωνικοοικονομικές αλλαγές με τη δυναμική εμφάνιση της αστικής τάξης. Ο λαός, με όχημα το κίνημα του συνταγματισμού, διεκδίκησε και βαθμιαία κατέκτησε, μεταξύ άλλων, τον εξορθολογισμό της αυθαίρετης απολυταρχικής εξουσίας.

Στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου #ScienceTalks, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος -ο οποίος διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου της ΕΕ και Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου- εξηγεί, μεταξύ άλλων, ποιες ήταν οι διεκδικήσεις του συνταγματικού κινήματος, πώς επηρεάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών από την εμφάνιση των ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ου αιώνα και συζητά για τη συνταγματικότητα του νομοθετικού περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας των πολιτών και ειδικότερα του περιορισμού της ελευθερίας της κίνησης που επιβλήθηκε με στόχο την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Κόμπος εξελέγη στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2006 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του. Είναι συγγραφέας 6 βιβλίων και δεκάδων άρθρων και κεφαλαίων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έργα του δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα  γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ιαπωνικά. Έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 5 ερευνητικά έργα.

Διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ως Μέλος του Συμβουλίου της Σχολής Δικαστών και είναι το μόνο μέλος του Συμβουλίου που δεν έχει δικαστική ιδιότητα. Εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιων του Δικαστηρίου της ΕΕ και γνωμάτευσε για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για θέματα δικαίου της ΕΕ και Κυπριακού Συντάγματος, καθώς και για τη σύγκρουση συμφερόντων. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο του ανέθεσε τη διενέργεια έρευνας για την επίδραση των εφέσεων στον φόρτο του Δικαστηρίου. Επίσης, ορίστηκε ως εμπειρογνώμονας για τους θεσμούς πολιτικής δικονομίας & για τη δικαστική μεταρρύθμιση και υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό από το 2014.

Από την 1η Μαρτίου 2023 ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για να ακούσετε το 63ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τις σελίδες https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/ ή https://anchor.fm/science-talks-ucy. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επεισόδια κάνοντας εγγραφή στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργό Α, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

#ScienceTalks. Μιλάμε για την Επιστήμη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










947