Πραγματοποιήθηκε στο Ταμάσιο διάλεξη για το παραδοσιακό και σύγχρονο κυπριακό τραγούδι


Με επιτυχία διεξήχθη η πέμπτη διάλεξη του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Τσιαττιστά, ροκκιές τζαι ράππερς: Πολιτιστική κληρονομιά στο σύγχρονο κυπριακό τραγούδι» και εισηγήτρια τη Δρ Μαρία Κούβαρου, Ειδική Επιστήμονα Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Με οδηγό μουσικά, γλωσσικά και συμβολικά παραδείγματα χρήσης στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς (κλίμακες, ρυθμούς και όργανα, ελληνοκυπριακός στίχος, και «σύμβολα» όπως το λευκαρίτικο και η βράκα) όπως εμφανίζονται στη μουσική παραγωγή της Κύπρου τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε συνδυασμό με παγκοσμιοποιημένες μουσικές γλώσσες (rap, rock, metal, fusion), η διάλεξη έθιξε θέματα που αφορούν την ανάγκη της γεωγραφικής τοποθέτησης μιας παγκοσμιοποιημένης/διεθνικής εμπειρίας. Προτάθηκε ότι αυτή η δημιουργική τάση περιλαμβάνει μια ανανεωμένη αντίληψη ως προς την κυπριακή τοπικότητα. Με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς να οριοθετούν τη γεωγραφική τοποθέτηση, και να συνομιλούν ταυτόχρονα με τη διεθνική εμπειρία, διαφαίνεται επίσης μια τάση προς τον πολιτιστικό και ταξικό πλουραλισμό. Στη διάλεξη προτάθηκε, επίσης, ότι με τη διάθεση δημιουργικού πειραματισμού και ανάμειξης πολυπολιτισμικών στοιχείων (που συνδυάζουν παγκοσμιοποιημένα είδη και τοπική χροιά μέσα από τη δημιουργική χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς), βλέπουμε να ξεδιπλώνεται στη σύγχρονη ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Κύπρου το φαινόμενο των local cosmopolitans (ντόπιων κοσμοπολιτών). 

Με το πέρας της διάλεξης, ακολούθησε συζήτηση για τη σχέση μεταξύ τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και «γενεαλογικής» πολιτιστικής κληρονομιάς, τη χρήση του κυπριακού στίχου ως δημιουργική επιλογή, και την ανάγκη για αναγνώριση της τοπικής μουσικής παραγωγής, μεταξύ άλλων.

Για να ακούσετε τη διάλεξη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3SY3jrx. Συντονίστρια της διάλεξης ήταν η Δρ Λουκία Λαζάρου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Βασιλιτζιά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










456