«Άλλος ένας πλανήτης». Το νέο βιβλίο του Καθηγητή του Παν. Κύπρου Σπύρου Σφενδουράκη


Κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το νέο βιβλίο του Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σπύρου Σφενδουράκη, με τίτλο «Άλλος ένας πλανήτης».

Με αφηγηματικό τρόπο και ενίοτε παιγνιώδες ύφος, ο συγγραφέας παρουσιάζει, μέσα από τα μάτια ενός εξωγήινου, επιστημονικά δεδομένα για τη ζωή, το σύμπαν, τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον άνθρωπο. Καταγράφει χαρακτηριστικά που του φαίνονται οικεία, επισημαίνοντας όσα είναι μοναδικά στη Γη, και περιγράφει τη συχνά παράδοξη συμπεριφορά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

Μπορεί ένας γήινος να μιλήσει σαν να ’ταν εξωγήινος; Μα κι αν δεν μπορεί, μήπως η προσπάθεια να σκεφτεί σαν εξωγήινος θα μπορούσε να ρίξει κάποιο φως στα γήινα πράγματα;

Οπλισμένοι με καλή και κάπως εύθυμη διάθεση, ίσως παρασυρθούμε και καταφέρουμε, όχι τόσο να εισχωρήσουμε στον νου του εξωγήινου, αλλά κυρίως να ρίξουμε μια ματιά στον πλανήτη μας «απ’ έξω».

Ο Σπύρος Σφενδουράκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και μεγάλωσε στον Βόλο και στο Μαρούσι. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε και το διδακτορικό του. Εργάστηκε για μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σήμερα είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει πλήθος εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της Βιογεωγραφίας της Οικολογίας και της Συστηματικής, καθώς και πολλές σημαίνουσες συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει τουλάχιστον είκοσι επιστημονικά εγχειρίδια και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, τα περισσότερα σε θέματα εξελικτικής βιολογίας και οικολογίας. Επιπλέον του επιστημονικού του έργου, τον ενδιαφέρει πολύ η διάδοση της επιστήμης στο ευρύ κοινό, ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, Γραμματέας της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Στον καθρέφτη του ∆αρβίνου» (2021).

Πληροφορίες:

Άλλος ένα πλανήτης

Συγγραφέας: Σπύρος Σφενδουράκης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

ISBN εντύπου 978-960-524-915-1

A' έκδοση 2/2023




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










444