Συμμετοχή του Γυμνασίου Αγίας Φυλάξεως στο Erasmus Time To Help, 4η Κινητικότητα


Στις 20/02/2023 μέχρι τις 24/02/2023, πραγματοποιήθηκε η 4η κινητικότητα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Από το σχολείο μας συμμετείχαν 4 μαθήτριες της Γ΄ τάξης και συγκεκριμένα οι μαθήτριες Άνθια Γρηγορίου, Γεωργία Δασκαλάκη, Μαρίνα Πηλαβάκη και Μαρίζα Χρυσοστόμου. Τις μαθήτριες συνόδευσαν δύο καθηγήτριες: η Μαριάννα Γεωργίου και η Φωτεινή Χριστοφόρου. Στην κινητικότητα συμμετείχαν 4 μαθητές και 2 καθηγητές από κάθε χώρα εταίρο του προγράμματος και συγκεκριμένα από την Αυστρία, Τσεχία, Ιταλία και Λετονία.

To πρόγραμμα της 4ης κινητικότητας περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες και εργαστήρια. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με   παρουσιάσεις των μαθητών αναφορικά με τα αποτελέσματα καταμέτρησης του οικολογικού τους αποτυπώματος που ήταν μία από τις δραστηριότητες που είχαν να υλοποιήσουν πριν το ταξίδι. Επιπλέον, έγινε ξενάγηση στους χώρους και αίθουσες του σχολείου.  Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση από την ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Damn Plastic» όπου έδειξε στους μαθητές διάφορους τρόπους που μπορεί ο κάθε άνθρωπος να εντάξει στην καθημερινότητά του για να μειώσει τη χρήση πλαστικών αντικειμένων.  Στόχος της εταιρείας είναι η εξοικείωση των ανθρώπων στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Κατά τις επόμενες ημέρες, οι μαθητές επισκέφτηκαν το αγρόκτημα Bio – Hofkaserei Furstenhof.  Η υπεύθυνη τους έδειξε πώς να φτιάξουν μαλακό τυρί και μέχρι το τέλος της επίσκεψής τους, έκαναν κατά ομάδα το δικό τους τυρί ακολουθώντας βήμα προς βήμα τις οδηγίες της.  Ακολούθως, τους εξήγησε όλη τη διαδικασία δημιουργίας των διαφορετικών ειδών τυριού που παράγουν στη φάρμα. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, πλούσια σε γνώσεις για τη ζωή στο αγρόκτημα. 

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Werfenweng Ski resort.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στο χιονισμένο θέρετρο και να ανέβουν με τελεφερίκ στο γνωστό για τους σκιέρ εστιατόριο Auszeit.  Φωτογραφήθηκαν με φόντο τις χιονισμένες Άλπεις και δοκίμασαν παραδοσιακό φαγητό. Επιπρόσθετα, αντιπρόσωπος του οργανισμού UNWTO (The world tourism organization), τους μίλησε για τον οικολογικό τουρισμό στο Werfenweng, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες το χρόνο.  Επίσης, τους παρουσίασε τους στόχους του οργανισμού σε σχέση με την ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού.  Κάποια από τα προγράμματα που εφαρμόζουν, στοχεύουν στην  ευαισθητοποίηση των διαφόρων χωρών και την υπευθυνότητα τους απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό προς τη φύση και τα ζώα.

Η 4η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τεσσάρων πόστερ που έκανε η κάθε ομάδα κατά τη διάρκεια της βδομάδας και που είχε ως θέμα το οικολογικό αποτύπωμα.  Η παρουσίαση των πόστερ έγινε από τους μαθητές την τελευταία μέρα του προγράμματος. 

Φωτεινή Χριστοφόρου, καθηγήτρια ΣΕΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










587