Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού κατά την α΄ και β΄ φάση της τουρκικής εισβολής του 1974


Διάλεξη στο Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου η διάλεξη του Δρος Χάρη Αλεξάνδρου, Ειδικού Επιστήμονα Διδασκαλίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα: «Η δράση του 361 Τάγματος Πεζικού το καλοκαίρι του 1974».

Ο Δρ Αλεξάνδρου, προβάλλοντας σχετικούς χάρτες, παρουσίασε τη συνολική δράση και εμπλοκή του 361 Τάγματος Πεζικού κατά τη διάρκεια των μαύρων ημερών του πραξικοπήματος και στις επιχειρήσεις κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής. Ανέδειξε, επιπλέον, το θέμα των αντικρουόμενων πληροφοριών για το ζήτημα των διαταγών που λάμβανε το Τάγμα. Αναφέρθηκε στη μάχη στον Κουτσοβέντη που έδωσε μια ολιγομελής ομάδα ανδρών του Τάγματος.  Στη συνέχεια, ο Δρ Αλεξάνδρου παρουσίασε τις επιχειρήσεις κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, κατά τις οποίες, εξαιτίας ασυνεννοησίας, έλλειψης συντονισμού και εγκατάλειψης, μεγάλος αριθμός προσωπικού του Τάγματος συνελήφθη από τους Τούρκους και είτε εκτελέστηκε εν ψυχρώ είτε οδηγήθηκε στις φυλακές της αιχμαλωσίας.

Η θετική ανταπόκριση του κοινού και η συζήτηση που ακολούθησε, απέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ιστορία του 1974 και ότι η σοβαρότητα και η επιστημονικότητα με την οποία προσέγγισε ο ομιλητής το θέμα του, αποτελούν στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε μελέτη που καταπιάνεται με φλέγοντα ζητήματα της Ιστορίας.

Τη διάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, συντόνισε ο Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας, (Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Τα άτομα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη, μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο https://bit.ly/3L5Ur1e.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










619