Διάλεξη στο Παν. Κύπρου με θέμα την προστατευτική δράση του ελαιολάδου έναντι του καρκίνου


Η μεγάλη αξία του ελαιολάδου στη διατροφή του ανθρώπου και η προστατευτική του δράση έναντι του καρκίνου και άλλων παθήσεων, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της διάλεξης που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια συστατικά της Mεσογειακής Διατροφής, η οποία έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της διάλεξης, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO) περιέχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων που σχετίζονται με την καρδιοπροστατευτική δράση και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Η βιοχημική δράση των φαινολών του ελαιολάδου επιτρέπει να παρασκευάζονται παράγωγά τους, στοχεύοντας στην αύξηση της δραστικότητάς τους απέναντι σε διάφορες ασθένειες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνεται με τα Πανεπιστήμια Κύπρου, Πατρών και Ιωαννίνων περιλαμβάνει σύντομους χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη και τον Αναστάσιο Π. Λεβέντη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Ακολούθως, ο Θεόδωρος Φώτσης, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογικής Χημείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Διακεκριμένο Μέλος στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα θα προβεί σε εισήγηση με θέμα: «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: Η προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου». Στη συνέχεια, ο Αναστάσιος Κεραμιδάς, Καθηγητής Ανόργανης και Βιοανόργανης Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναπτύξει το θέμα: «Ελαιόλαδο: Σύσταση, ποιότητα, βάση για τη σύνθεση νέων αντικαρκινικών φαρμάκων χαμηλής τοξικότητας». Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νικόλαος Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, 1ος όροφος, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Πανεπιστημιούπολη (Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, 2109, Αγλαντζιά), ώρα 18:00-19:30. Η εκδήλωση που είναι ανοικτή για το κοινό, θα μεταδίδεται και σε απευθείας σύνδεση στο https://www.youtube.com/user/UNIVERSITYOFCYPRUS. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου: 22894331/47. Δηλώσεις συμμετοχής/ κρατήσεις στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις gregoriou.kyriaki@ucy.ac.cy/ nicolaou.erato@ucy.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










377